Pozbud czy Ferno?

Na tym forum można porównywać ze sobą wielu producentów okien pcv i drewnianych.

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Ewa >   30 mar 2013, 20:19

Co do Ferno to faktycznie jest nie ciekawa sytuacja finansowa i kadrowa. Po bankructwie w 2005 lub 2006 roku nie może się podnieść.Od 1995 r nie było w tym zakładzie żadnych inwestycji. Jestem byłym dostawcą ferno i naprawdę wiem coś na ten temat.Klienci nie dostali zamówionej stolarki okiennej a nowy właściciel odciął się całkowicie od kontynuacji gwarancji. Pozostała jedynie nazwa która w latach 90 w porównaniu do konkurencji radziła sobie dobrze.Jednak czas płynie i produkt który dzisiaj ma do zaoferowania ta firma jest niezbyt ciekawy. Proszę popatrzeć na sieć sprzedaży która wynosiła ok 100 punktów sprzedaży w całej Polsce iż po reaktywacji firmy nikt nie wrócił do ferno. Większość punktów ferno przejoł pozbud widocznie to czymś świadczy. Co do pozbudu to jest naprawdę w tej chwili jedna z najbardziej prężnie rozwijających się firm i oferującą wysoką jakość produktu. Proszę Pamiętać iż okna drewniane wymagają odpowiedniego procesu produkcyjnego, impregnacji, jakości drewna gęstości a w firmie w której brakuje na wszystko tego się raczej nie osiągnie.Nie chce tu nikogo reklamować czy ganić jednak brakuje w necie opinie obiektywnych. Większość opinii jest tworzona przez handlowców danych firm wzajemnie walczących o klienta.Klient który ma do wydania od 30 tyś złotych bo średnio od takich kwot zaczynają się umowy może sam wsiąść w samochód i podjechać do producenta obejrzeć stolarkę najwyżej straci 300 zł na paliwo a nie kupi bubla nie mówiąc już o gwarancji.
Awatar użytkownika
Ewa
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Konrad >   05 lis 2013, 16:09

Nie polecam Poz Budu!!!
Mam okna i drzwi. Wykonanie jest ok, ale bardzo dużo problemów z serwisem. bardzo nieterminowi.
Za serwisem czekaliśmy miesiąc.
Awatar użytkownika
Konrad
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Spartan >   05 lis 2013, 21:22

Miesiąc to w tej branży nie tak źle .
Problem w oknach drewnianych wynika z małej stosunkowo konkurencji po prostu producentów okien drewnianych jest o wiele mniej niż w pcv .Produktami się jeszcze ścigają i wzajemnie konkurują i je rozwijają jednak w obsłudze posprzedażowej są słabsi od producentów pcv ,gdzie konkurencja jest ogromna ,a i rynek zbytu 10 krotnie większy (czemu? zaraz odpowiem ).
Ten problem dotyczy wszystkich producentów w branży stolarki drewnianej niezależnie czy produkują okna ,schody ,drzwi czy podłogi drewniane lub inne .Gdyby te firmy zwyczajnie sobie uświadomiły co boli takich klientów jak Ty co piszą , że produkt jest dobry ,ale serwis ich zawodzi to by tak prymitywnie nie oddawały swojej części tortu stolarki dla branży pcv .

Mam nadzieję ,że przeczytają ten post Panowie producenci od stolarki drewnianej szeroko pojętej ,a takie mało pozytywne wpisy znajdą się na praktycznie każdego z Was ,bo co z tego ,że materiał szlachetny ,produkt dobry ,a nawet bardzo dobry jak obsługa iście z poprzedniej epoki .Handlowcy bojąc się konsekwencji i złości Klientów boją się tego typu stolarkę polecać i wolą sprzedać powtarzalne seryjne pcv gdzie serwis pojawi się maksymalnie do 2 tygodni i sprawę zamknie praktycznie w 90% przypadków w dniu wizyty .

Na dzień obecny serwis w branży stolarki drewnianej działa schematycznie czyli:
odgonić problem od producenta do sprzedawcy i zwalić co się da na firmę handlową i na niedbałość Klienta ,a resztę na partaczy budowlańców.(co nie stanowi oczywiście reguły )
Efekt to:
Wpieniony Klient i Sprzedawca ,a producent pozostaje w tle (tak mu się tylko oczywiście wydaję bo rynek tego typu produktów znowu zmaleje ,a to jego rynek).

Skutek :
Nikt lub prawie Nikt stolarki drewnianej nie poleca .Handlowiec widząc potencjalny problem serwisowy (strach przed konsekwencjami często sądowymi ) poleca mniej problemowe pcv ,Niezadowolony Klient odradza wszystkim okna drewniane (nawet te najlepsze ) ,a budowlaniec zapewnia ,że najlepsze na świecie są okna pcv ,których nie musi zabezpieczać przed tynkami i innymi pracami brudnymi w trakcie budowy bo w przeciwnym wypadku zapłaci z własnej kieszeni .

Podsumowanie :
Okna drewniane są bardzo dobre ,materiał przyjazny ,statyka super ,termika również ,możliwości techniczne największe ,Cena taż nie najgorsza jak za produkt ekskluzywny i prestiżowy .

A rynek okien drewnianych to raptem obecnie kilkanaście % gdzie jeszcze raptem ileś lat temu było ponad 70% .Czemu ? Myślicie ,że za te parę procent większą cenę tak zdołował ?Co ludzi zamożnych co ich stać na okna drewniane zutylizowano ?

NIE PANOWIE !!!

Ale jeszcze jest szansa: serwis ,obsługa posprzedażowa i pełna opieka nad Klientem i Firmą handlową oraz szkolenia dla firm budowlanych .Wystarczy dorzucić kolejne kilka procent do ceny nie taniej stolarki drewnianej (Klienci to zaakceptują i firmy handlowe również )i tę kasę tylko nie przejeść ,a rzeczywiście przeznaczyć na te cele ,a żadne pcv nie przyćmi szlachetnego drewna .
Awatar użytkownika
Spartan
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: rafał >   07 gru 2013, 11:33

My mamy okna z POZBUDU oraz z FERNO tego starego, ponieważ nowe nie uznaje reklamacji mówiąc że jest nową firmą dzwoniliśmy tam . Sprzedawca który kiedyś sprzedawał nam ferno, teraz zaproponował pozbud. Rozejrzeliśmy się również na rynki i wybraliśmy sprawdzona firmę która jest wiarygodna i w razie czego naprawi powstała szkodę. Z tego co widać to ten pozbud to chyba robi jedne z najlepszych okien w Polsce.Jesteśmy zadowoleni z pozbudu, chociaż musimy przyznać iż te star ferno okna nie były złe.Trzymają się nieźle, lakier trochę od południowej strony zszedł ale firma która montowała nam nowe okna pozakładała nam okapniki aluminmiowe .Nie była to tania usługa ale chyba lepsza niż nowe okna. Tak to bywa iż jedne firmy się rozwijają a inne upadają.Co do plastiku to nigdy nie wybralibyśmy okien plastikowych.
Awatar użytkownika
rafał
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   13 sty 2014, 10:10

Z czustym sumieniem NIE polecam okien firmy POZBUD. Okna drewniane (podobno najlepsze MERANTI i bardzo drogie) reklamowane niezliczoną ilość razy, z różnych przyczyn, począwszy od bombli na lakierze wielkości przepiórczego jaja, poprzez kilkumilimetrowe szpary w ramach okiennych, na wypadających (dosłownie) uszczelkach przyszybowych kończąc (na razie). Ponadto pomiędzy szybami można znaleźć różne mazańce (nie do usunięcia). Serwis nie kwapi się z usunięciem wad (na rozpatrzenie jednej z reklamacji czekałam ponad 3 miesiące), a jakość wykonania usługi nigdy nie przywróci stanu pierwotnego, koszmar!!! Klient po zakupie traktowany jest jak niebyły. Jeśli nie chcecie tracić nerwów i pieniędzy nie kupujcie nic w tej nierzetelnej firmie!
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Kierbud >   13 sty 2014, 21:07

W ciągu zaledwie godziny pojawiły się takie same posty jeden jako nick „Monika” a drugi jako „Gość „ Jak dla mnie to oznacza najpierw kobietę a potem faceta .( Może ktoś ma problem z identyfikacją płci?:)

Tego typu wpisy pojawiają się w necie tylko w dwóch przypadkach :

1 Kiedy to Klient jest ostro wpieniony na firmę (lecz zazwyczaj podaje dane bo jest pewny swojego )
2 Lub Jako wpieniona konkurencja co traci zlecenia na rzecz tej firmy

Oczywiście zakładam ,że to Klient lecz jak chce załatwić sprawę pozytywnie to czemu się nie przedstawi z imienia i nazwiska i nie poda adresu tej felernej sytuacji i pisze z dwóch nicków ?

Jednak jeśli to Konkurencja pisząca anonimowo z kawiarenki internetowej bo się dowiedziała ,że Klient X wybrał ofertę tej akurat firmy to lepszej reklamy im nie mógł zafundować .
Pozdrawiam rozumnych .
Awatar użytkownika
Kierbud
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: robert >   13 lut 2014, 7:57

Faktycznie ja tez uważam iż większość postów pisanych na forach jest pisanych przez handlowców. Raczej w dobie internetu firmy zaczęły dbać o swoich klientów. Wieści szybko się rozchodzą. Zazdrość w branży tez jest spora. Najłatwiej wszystkich wkoło oczerniać i pisać iż jest się klientem niezadowolony. Teraz duża ilość handlowców po prostu się nudzi, a internet jest bardzo anonimowy. Napisze coś na konkurencje to klienci przyślij przeczytają i większe prawdopodobieństwo iż kupią u mnie. Ludzie nie dajmy się zwariować. W większości na forach firmy wzajemnie robią sobie wzajemnie czarny marketing.
Awatar użytkownika
robert
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gdańsk >   02 mar 2014, 13:42

Nie polecam okien z POZBUDU w przeciwienstwie do kilku osob z tego tematu. Kupilem je w zeszlym roku poprzez nierzetelnego posrednika z Warszawy i po kilku miesiacach zaczely saczyc zywice ZE WSZYSTKICH kilkunastu sztuk. Firma nie wymienila okien tylko stwierdzila, ze usunie wyplywy rok pozniej po kolejnym lecie i polakieruje. NIezalezni rzeczoznawcy twierdza ze jest to czyms niedopuszczalnym i ze kontrola jakosci musiala spac, zeby tego nie zauwazyc. Czy tak wygladac powinno Customer Services duzej polskiej firmy? Na zachodzie nie do pomyslenia, ale tak ludzi sie szanuje w Polsce. Krotkowzroczne myslenie. Przeciez zadowolony klient generuje kilku nastepnych (a w dobie internetu moze i setki) a niezadowolony wprost przeciwnie, z tym ze o wiele trudniej odbudowac dobra reputacje (jesli takowa byla) niz ja stracic. Nomem omen, ten posrednik to tzw doradca i osoba wysoko postawiona w swiecie mediow zajmujacych sie stolarka okienna. Wielkie rozczarowanie. Nie mozna nikomu ufac. Okna wyzszej klasy, wiec nie mozna zrzucic na ich jakosc.
Awatar użytkownika
Gdańsk
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   19 mar 2014, 22:05

Czemu nie podasz nr reklamacji ?

Mi też z tych okien płynie żywica całymi litrami :lol:
Szyby mi popękały ,a ramy się powykrzywiały no i dodam ,że okucia pordzewiały .

Ludzie czy ta firma stanowi aż takie zagrożenie dla konkurencji ?
W krótkim czasie na forum pojawia się zdecydowanie podejrzanie kilka takich podobnych wpisów .
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Robert >   20 mar 2014, 15:02

fernofanka pisze:Witam!
Mam u siebie zamontowane okna Ferno i jestem zadowolona bardzo, też 2 lata temu zastanawiałam się z mężem nad zakupem okien z Pozbudu, ale słyszałam kilka negatywnych opinii o nich głównie dotyczących reklamacji.
Jeżeli chodzi o okapniki, to mam coś takiego: "Okapnik aluminiowy zapewnia szybkie odprowadzenie wody spływającej z okien, ponadto osłania i chroni przed działaniem wody dolny ramiak ościeżnicy okiennej, która w produkowanych dawniej oknach najszybciej ulegała zniszczeniu. W niektórych oknach wyższej klasy stosuje się dodatkową listwę aluminiową przeznaczoną do ochrony dolnego ramiaka skrzydła, która odbiera wodę spływającą po szybie i kieruje ją na okapnik." I z perspektywy tych 2 lat to prawda.
Polecam Ferno!



Reklama sprzedawcy okien Ferno od razu widać. Sprzedawcy niech nie obrażają konkurencji tylko pokazują atuty swoich produktów. Ferno dwa lata temu miało przestój produkcyjny z powodu komplikacjami z upadłości firmy. Na pewno ta Pani nie dostała okien. Pracowałem tam 3 lata i coś wiem na ten temat. Teraz pracuje w oknach pcv i jest oki. wypłata jest na kącie to jest najważniejsze a nie obietnice.
Awatar użytkownika
Robert
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Maria z Krakowa >   21 mar 2014, 9:37

Niech każdy mówi pisze co chce. My przed wyborem okien byliśmy u sześciu producentów okien. Fabryka pozbud zrobiła na nas niesamowite wrażenie. Widzieliśmy naprawdę drewno które producenci mówili iż robią z niego okna a jak maż wziął do reki to były wióry.Wybraliśmy nowoczesność i gwarancje dobrej pozycji firmy na rynku. Krzywda nam sie nie stała i jesteśmy bardzo zadowoleni. Montażyści naprawdę przemili. Pan Mariusz miły młody człowiek. Pękła im szyba ale wymienili bez problemu. Polecamy biuro z Krakowa solidna ekipa.Obiecała Panu Mariuszowi iż napisze dobra opinie wiec wystawiam opinie 5+
Awatar użytkownika
Maria z Krakowa
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   22 mar 2014, 8:08

Gość pisze:Czemu nie podasz nr reklamacji ?

Mi też z tych okien płynie żywica całymi litrami :lol:
Szyby mi popękały ,a ramy się powykrzywiały no i dodam ,że okucia pordzewiały .

Ludzie czy ta firma stanowi aż takie zagrożenie dla konkurencji ?
W krótkim czasie na forum pojawia się zdecydowanie podejrzanie kilka takich podobnych wpisów .

Czy kpina to sposób na odwrócenie uwagi? A jeżeli to prawda? Wpis autora o nazwie 'Gdańsk' wygląda jednak na wiarygodny.
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   22 mar 2014, 20:04

Gość pisze:
Gość pisze:Czemu nie podasz nr reklamacji ?

Mi też z tych okien płynie żywica całymi litrami :lol:
Szyby mi popękały ,a ramy się powykrzywiały no i dodam ,że okucia pordzewiały .

Ludzie czy ta firma stanowi aż takie zagrożenie dla konkurencji ?
W krótkim czasie na forum pojawia się zdecydowanie podejrzanie kilka takich podobnych wpisów .

Czy kpina to sposób na odwrócenie uwagi? A jeżeli to prawda? Wpis autora o nazwie 'Gdańsk' wygląda jednak na wiarygodny.

Wiarygodny jest ten wpis co powołuje się na dokumenty w szczególności na nr protokołu reklamacyjnego .
A może to ty napisałeś ten wiarygodny wpis o nazwie "Gdańsk "? Bo właśnie straciłeś Klienta na rzecz tego producenta?
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   24 mar 2014, 7:55

Gość pisze:
Gość pisze:
Gość pisze:Czemu nie podasz nr reklamacji ?

Mi też z tych okien płynie żywica całymi litrami :lol:
Szyby mi popękały ,a ramy się powykrzywiały no i dodam ,że okucia pordzewiały .

Ludzie czy ta firma stanowi aż takie zagrożenie dla konkurencji ?
W krótkim czasie na forum pojawia się zdecydowanie podejrzanie kilka takich podobnych wpisów .

Czy kpina to sposób na odwrócenie uwagi? A jeżeli to prawda? Wpis autora o nazwie 'Gdańsk' wygląda jednak na wiarygodny.

Wiarygodny jest ten wpis co powołuje się na dokumenty w szczególności na nr protokołu reklamacyjnego .
A może to ty napisałeś ten wiarygodny wpis o nazwie "Gdańsk "? Bo właśnie straciłeś Klienta na rzecz tego producenta?

Tak się składa że nie mam nic wspólnego z wpisem uzytkownika o nazwie 'Gdańsk' i wypraszam sobie takie insynuacje. Poraziła mnie natomiast forma odpowiedzi. Od kiedy to forum publiczne służy do składania reklamacji. Ten ktoś ma podać nr reklamacji i jeszcze może dane osobowe, adres, telefon itp. A może po prostu opisał swoje doświadczenie?
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Gość >   24 mar 2014, 20:39

Tak się składa że nie mam nic wspólnego z wpisem uzytkownika o nazwie 'Gdańsk' i wypraszam sobie takie insynuacje. Poraziła mnie natomiast forma odpowiedzi. Od kiedy to forum publiczne służy do składania reklamacji. Ten ktoś ma podać nr reklamacji i jeszcze może dane osobowe, adres, telefon itp. A może po prostu opisał swoje doświadczenie?[/quote]

A Ty co jesteś jego rzecznikiem prasowym ?Jakimś posłańcem czy innym prorokiem ?

Oczywiście niemającym żadnego interesu w tym aby sugerować to ,że facet opisuje swoje doświadczenia bez pokrycia w faktach podgrzewając temat ?
Po takich wpisach od razu widać co wybierają Klienci i jaka firma kogoś doprowadza do bezsilnej desperacji .
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Thusz >   13 cze 2014, 7:41

Też kupiłam okna Pozbudu, ale nie jestem zadowolona. Nie przyjęli reklamacji na permanentnie skrzypiące drzwi balkonowe ( błąd montażu) - tzn. przyjechali, pomarudzili i nic nie poprawili.
Okno balkonowe ma tylko 2 zawiasy, chociaż przy tej wysokości powinno mieć 3. Oszczędzili parę złotych, ale okno za słabo trzyma. Generalnie: olewają reklamacje.
Awatar użytkownika
Thusz
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: oleg >   20 lip 2014, 20:28

Tak zgadza się reklamację olewają mnie załatwili na cacy naiwniak ze mnie zanim się zdecydujecie na zakup ich produktów zastanówcie nad odległością do firmy ja czekam już rok na załatwienie reklamacji po dwóch nieudanych próbach próbuję odzyskać swoje kilkanaście tyś za jedno okienko hs rzecznik jak ma pytania to opowiem chętnie trochę później .
Awatar użytkownika
oleg
Początkujący Okniarz
 
Posty: 1
Rejestracja: 20 lip 2014, 7:24

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Rafał >   05 wrz 2014, 15:30

A czy możecie polecić inne firmy z oknami drewnianymi i drewniano-aluminiowymi ?
Awatar użytkownika
Rafał
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Mario >   10 wrz 2014, 19:55

Generalnie z oknami drewnianymi obecnie jest problem .Są oczywiście na rynku firmy produkujące całkiem niezłe okna drewniane, ale na tym się kończy .Problemem jest fakt, że obsługa, podejście do klienta oraz serwis tych firm jest zazwyczaj poniżej krytyki .Wynika to z tego, że firmy te to byle zakłady stolarskie które jakimś cudem dzięki koniunkturze z lat 90-tych jakoś się rozbudowały .Zarządzają tymi firmami nadal byli stolarze lub inni ludzie bez przygotowania biznesowego i nadal myślą, że to oni robią łaskę dostarczając okna .

Moim zdaniem kultura obsługi w branży Okien PCV bije na głowę drewno .Bo w PCV był pomysł na biznes i kapitał potem nowoczesne zarządzanie oraz skuteczniejszy marketing i reklama .W efekcie powstały potęgi okienne oczywiście dobrze zarządzane i bardziej dbające o relacje z dealerami i klientami bez cwaniackich ruchów co spowodowało,że większość firm handlowych wyspecjalizowanych w oknach drewnianych zdecydowała się bardziej zaangażować w okna pcv czego dowodem jest niebywale niski udział okien drewnianych w rynku (około 10%) gdzie w latach 90-tych był na poziomie 80% .
Generalnie szkoda sobie D..y zawracać tymi oknami choć są piękne, a firmy je produkujące to organizacyjne średniowiecze .
Jak masz 1 zł na promocję okien drewnianych to lepiej wydać 90 gr na promocję PCV lub aluminium (również w trendzie wzrostowym ) niż na drewno gdzie w razie problemu z trudnym Klientem zostaniesz sam, a ich producent zwali wszystko na ciebie i klienta i utkwisz bez swojej winy w sądzie na kilka miesięcy .Z tego biznesu chleba już raczej nie będzie, No chyba ,że powstanie firma produkująca okna drewniane z podejściem nowoczesnej firmy z branży PCV na co ja straciłem już nadzieję .
Dodam, że większość liczących się producentów okien z drewna robi wszystko aby sprzedać komuś swoje fabryki, a tym samym jest bezwzględna dla swoich obecnych dealerów i ma ich gdzieś .
Klientom radzę się dobrze zastanowić przy wyborze okien drewnianych nie ze względu na produkt ale na specyfikę tych firm .Oczywiście w oknach pcv i innych też są czarne owce oferujące G..no i Sz.a.s lecz ryzyko kłopotów jest znacznie mniejsze .

Dodam od siebie :
Jak powstanie rzetelna firma produkująca dobre okna drewniane, nowocześnie zarządzana, dbająca o klienta czyli dealera i finalnego odbiorce ze sprawnym serwisem i dobrym działem marketingu nie zwalające problemu na klienta i dealera samemu będąc z boku bez konsekwencji to niezależnie ile będą te okna kosztowały to jestem pierwszy aby je sprzedawać i polecać .Puki co wybieram ofertę pcv i aluminium .
Okna drewniane poprzez działanie kliku baranów myślących,że są jedynymi właściwymi dostawami okien w tej banrzy umierają .Niedługo przyjdzie czekać aż posiadanie okien drewnianych to będzie obciach a prestiż w stosunku do nowoczesnych okien pcv i aluminiowych jak już się dzieje .
Awatar użytkownika
Mario
 

Re: Pozbud czy Ferno?

Postautor: Mario >   10 wrz 2014, 20:18

Jeszcze dodam, że znałem kiedyś fajnych, uczciwych ludzi produkujących bardzo dobre okna drewniane z ideałami. Jednak ich już niema po prostu zmienili się ( cwaniactwo wyparło ideały, a chęć zysku zniszczyło moralność ) .Okna drewniane moim zdaniem są bardzo dobre ale ich firmy obecnie bym omijał szerokim łukiem aby nie popaść w większe kłopoty .Jak im zależało kilka lat temu na współpracy to dzisiaj nawet telefonu nie odbierają od ich dealerów .Na co może liczyć finalny jednorazowy Klient ? Radzę odpowiedzieć sobie samemu .

TEN WPIS NIE DOTYCZY JEDNEJ LUB KILKU FIRMY LECZ WIELU .
Awatar użytkownika
Mario
 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porównanie producentów

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość