WND Okna opinie

Kupiłeś okna PCV od producenta i chciałbyś wyrazić na jego temat opinie? Jesteś zadowolony i chciałbyś podzielić się swoimi spostrzeżeniami? A może chciałbyś ostrzec innych przed nierzetelną firmą? Zapraszamy.

Re: WND Okna opinie

Postautor: gosc >   26 gru 2013, 6:12

Mirek pisze:
Kamis pisze:
widewiev pisze:Okna na profilach Veki, stara firma Rąbień, dzisiaj po przekształceniach wchłonięta przez oknoplast. Solidne, taki segment do bloków idealny.


Czyli co to jest, Oknoplast czy Rąbień ?

Ja postaram się wyjaśnić czym te okna są bo je montuję na zlecenie jednego z dilerów .

Oknoplast ma opinie okien bardzo dobrych ,a tym samym nie najtańszych . Wielu dilerów argumentując zalety tej firmy słyszeli od Klientów co dysponowali mniejszym budżetem ,że dla nich te zalety są zrozumiałe lecz ich na te okna po prostu nie stać .
Tak powstał pomysł wyprodukowania okna w klasie ekonomicznej lecz spełniającego normy jakościowe grupy Oknoplastu (takie aby nie przyniosły wstydu marce ) Skorzystali z okazji kupienia już zorganizowanej produkcji w Rąbieniu .
Cena została skalkulowana na podstawie informacji jakie dostarczyli dealerzy czyli zrezygnowano z tego co Klienci ignorowali .
Czyli :
Zgrzew na nitkę został zastąpiony tradycyjnym na rowek frezowany (jak wszędzie )

Zrezygnowano z dodatkowej uszczelki wypełniającej rowek okuciowy (czego cała konkurencja nie stosuję w standardzie )

Zastąpiono markowe klamki i osłonki tańszymi .(co jest w tej branży standardem )

Zrezygnowano z montażu słupków mocowanych do stalki zbrojeniowej a tym samym dodatkowo uszczelnionych i zastąpiono je słupkami tradycyjnie zgrzewanymi (tak jak ma konkurencja )

Okucia również zostały zamienione na tańszy odpowiedniki lecz ze wszystkimi bajerami .

Zrezygnowano również z ciepłej listwy podparapetowej i zastosowano zwykła bez uszczelki( tak jak ma praktycznie cała konkurencja ).

Zastosowano nowoczesny profil 5 komorowy o szerszym skrzydle zamiast niedocenianego przez niektórych klientów 6 i 7 komorowego wybierających tańszą konkurencję .

Zastosowano też zbrojenie tańsze jak ktoś nie docenia stali 5 krotnie giętej (czyli to samo co inni )

No i zastosowano uszczelki czarne we wszystkich oknach a w białych zdecydowali się pozostawić estetyczną siwo na plus do konkurencji .

Generalnie powstało okno energooszczędne trzyszybowe taniej od najtańszego okna Oknoplastu o około 20% jednaj i tak zdecydowanie lepsze od tych co oferuje konkurencja tej firmy na tym segmencie rynku .To bardzo dobre okno o ładnym indywidualnym wzornictwie przebadane z długą gwarancją .
Sama marka grupy Oknoplast też jest gwarantem jakości .

Jak można to okno postrzegać na tle tańszej konkurencji ?

Moim zdaniem to bardzo dobre okna w klasie Ekonomicznej PLUS .
Montuje się je bez problemów ,regulacja bardzo łatwa .
Ładny nowoczesny profil .
No i marka ( jednak grupa Oknoplast )

Warto poprosić zawsze dilera tej firmy o skalkulowanie okien WnD bo jak się okaże ,że oferta nas przerasta to zawsze można kupić produkt bardzo dobry jednak mieszczący się w budżecie zamiast kupować w innej firmie produkt taniej o nieweryfikowalnej i wątpliwej jakości .


Wydaje się że Oknoplast chce w ten sposób podchwycić polityke Drutexu. Tani może więcej i to moze dać wymierny wynik . Tylka jaka miara jakość czy cena ?
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: shagggy >   10 sty 2014, 19:52

Nie wiem jaki to by miało związek z drutexem skoro to włąśnie w drutexowej ofercie jest niby wszystko dla każdego, ale w dość skromnych możliwościach. Od paści po "nową pasywkę". To zupełnie inny brand jak widać.
Awatar użytkownika
shagggy
Bywalec
 
Posty: 10
Rejestracja: 04 sty 2013, 12:54

Re: WND Okna opinie

Postautor: barum >   27 sty 2014, 22:00

a sieć sprzedaży jaką mają, z oknoplastu ?
Awatar użytkownika
barum
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: Alan Sz. >   29 sty 2014, 21:40

barum pisze:a sieć sprzedaży jaką mają, z oknoplastu ?


Nie, przynajmniej w salonach ich nie ma oficjalnie. Mówiło się dużo jak się łączyli, ale widocznie jeszcze nie ten moment o ile w ogóle do takiego dojdzie.
Awatar użytkownika
Alan Sz.
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: Piter >   05 lut 2014, 20:48

Alan Sz. pisze:
barum pisze:a sieć sprzedaży jaką mają, z oknoplastu ?


Nie, przynajmniej w salonach ich nie ma oficjalnie. Mówiło się dużo jak się łączyli, ale widocznie jeszcze nie ten moment o ile w ogóle do takiego dojdzie.


Co ty gadasz mają .Oglądałem i są O.K. . Porównywałem Wnd z Konceptem .Jak dla mnie ładniejsze i cena zdecydowanie atrakcyjniejsza .Na wczoraj czas realizacji 2 tygodnie .
Mnie przekonuje te szerokie skrzydło dużo szersze niż konceptu i więcej komór .
Cenowo mają się tak okna białe :

Koncept 3 szyby z montażem to 14 500 tys z hakiem (uszczelki szare profil kanciasty ) gwarancja 7 lat
WND również 3 szyby z montażem 11 600 (uszczelki białe profil zaokrąglony od zewnątrz bardzo podobny do winergetika za kupę kasy ) gwarancja 5 lat

Montaż mam zaplanowany pod koniec miesiąca o ile pogoda się utrzyma .
Awatar użytkownika
Piter
 

WND Okna opinie

Postautor: DonSimon >   15 lut 2014, 17:51

To w końcu są dostępne w oknoplaście, czy wnd ?

Piter, gdzie oglądałeś ?
Awatar użytkownika
DonSimon
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: widewiev >   16 lut 2014, 22:14

Skoro o. jest właścicielem wnd to logicznym jest, że znajdziesz w o. salonach profki wnd.
Awatar użytkownika
widewiev
Bywalec
 
Posty: 35
Rejestracja: 21 lis 2012, 21:02

Re: WND Okna opinie

Postautor: Darek >   17 lut 2014, 19:58

Dokładnie jak mówi kolega powyżej Wnd należy do Oknoplastu .
Pełna nazwa to: " WnD Oknoplast Group " .

Jednak nie wszystkie salony maję te okna na ekspozycjach .Trzeba pytać .
Nie wszyscy dealerzy te okna też preferują ponieważ WnD nie sprzedaje tych okien z odroczonym terminem płatności (pieniądz kosztuje ) i wolą polecać produkty Oknoplastu gdzie mają tzw kredyt kupiecki (prosta ekonomia) .
Jednak jestem przekonany ,że kto chce ten te okna kupić to bez problemu je znajdzie terminy realizacji około 2 tygodni . Same okna jak na tak niską ceną są bardzo dobrze wykonane i estetyczne .Gwarancja 5 lat to też nieźle .No i cena ponad 20 % niżej niż np. również 5 komorowy Koncept .
Taka ciekawostka w klasie okien białych są nawet ładniej wykonane niż Oknoplasty ,a to ze względu na białe uszczelki i fajnie wyprofilowany szeroki profil skrzydła podobny do Winergetica ( z najwyższej półki cenowej ) profil moim zdaniem dużo bielszy od Veki .
Awatar użytkownika
Darek
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: widewiev >   19 lut 2014, 19:54

To nie jest profil veki ?
I tak z ciekawości, bo kiedyś było kupe dyskusji o właściwościach kolorowych uszczelek. Jak to wygląda w porównaniu biała/czarna ?
Awatar użytkownika
widewiev
Bywalec
 
Posty: 35
Rejestracja: 21 lis 2012, 21:02

Re: WND Okna opinie

Postautor: Gość >   19 lut 2014, 21:17

widewiev pisze:To nie jest profil veki ?
I tak z ciekawości, bo kiedyś było kupe dyskusji o właściwościach kolorowych uszczelek. Jak to wygląda w porównaniu biała/czarna ?

Systemy typu :
(Platinium ,Platinium evo I i II Czy też Color full lub Winergetic premium i Winergetic passiv i kilka innych niedostępnych w Polsce )
Są profilami w całości wymyślonymi przez Oknoplast i zlecone Vece jako bardzo wiarygodnej firmie do zrealizowania na ich zlecenie jako podwykonawcy gdzie prawa autorskie należą w całości do Oknoplastu .

Natomiast profile stosowane w WnD są tłoczone na podobnej zasadzie przez Aluplast z myślą o rynkach eksportowych we Francji czy też Szwajcarii gdzie to Aluplast jest postrzegany jako Nr I .

Design profilu WnD z szerokim wyprofilowanym skrzydłem jest dostępny na wyłączność tylko grupy Oknoplast czyli WnD .

Zresztą Oknoplast posiada w ofercie eksportowej wiele innych rozwiązań jakich na polskich stronach internetowych nie prezentuje .Prawdopodobnie ze względu na nieopłacalność dystrybucji w Polsce jako kraju gdzie dalej liczy się niska cena ,a nie rozwiązania techniczne (wymagające choćby dużo droższego ,kosztownego pakowania za co nikt na razie nie zapłaci czy też specjalistycznego transportu również niedocenianego )

Jednak jestem pewien ,że jak rynek krajowy do tego dojrzeję to będą jak zwykle pierwsi (bo to już dawno mają tylko mało Kto o tym wie ) Np. Okiennice czy też lekkie okna przesuwne ,renowacyjne itp.
To nie są jakieś tajemnice firmowe bo wystarczy poszperać w Internecie .Tak jak ja zrobiłem i znalazłem np. folder reklamowy Oknoplastu u jednego dealera Włoskiego .To zupełnie inaczej przedstawiona oferta ,dostosowana do tamtejszego zdecydowanie zamożniejszego rynku :
http://www.oknoplast-milano-lorenteggio.it/files/catalogo_oknoplast.pdf

Podobnie zapewne jest na innych rynkach w zależności od kraju ,siły nabywczej jak i gustów tamtejszych Klientów .
WnD też tam ma swoje miejsce i jest chętnie kupowane i cenione za walory jakie polski Klient zupełnie nie dostrzega ,a konkurencja np. wyszydza nie znając zupełnie polityki handlowej tej firmy wykorzystując stereotypy i slogany .

Tak czy siak jestem pewien ,że wiedzą co robią i jestem przekonany ,że okno WnD to bardzo dobra propozycja na tle rynku co oferuje tylko taniość zamiast zrównoważonemu stosunkowi jakości do ceny .
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: widewiev >   27 lut 2014, 23:37

Dzięki za info o pochodzeniu profilu...no i przy okazji za cały wykład, ale nie trzeba było ;)
rzecz, która mnie zaciekawiła to ten włoski folder. No różni się jednak oferta w porównaniu do naszej.
Awatar użytkownika
widewiev
Bywalec
 
Posty: 35
Rejestracja: 21 lis 2012, 21:02

Re: WND Okna opinie

Postautor: Rembud >   02 mar 2014, 18:47

Tak trochę ot, odnośnie tego katalogu. Większość to ten sam asortyment co w Pl, bardziej mnie jednak zaciekawiła klamka na 32 stronie. Czy to jest tylko taka wystawówka, czy jest w normalnej sprzedaży ? Ew, co to jest za producent, maco ?
Awatar użytkownika
Rembud
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: Mariusz >   29 lip 2014, 12:29

To klamka MACO też mi się podoba lecz niestety montowana jest tylko na rynek Włoski szkoda .
Awatar użytkownika
Mariusz
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: Radek >   04 sie 2014, 11:56

Jak dla mnie okno WnD Oknoplast group jest bardzo ładne Zwłaszcza kształt skrzydeł 6 komorowych Biorąc pod uwagę ,że jest to okno bardzo tanie nawet z trzema szybami to uważam ,że to świetna propozycja dla tych co szukają sprawdzonej marki w niskiej cenie .
W necie znalazłem foto realnie zamontowanych okien WnD i moim zdanie wyglądają bardzo fajnie .

Obrazek
Awatar użytkownika
Radek
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: gosc >   12 gru 2014, 12:26

Jak powstają okna WnD Oknoplast Group
Kod: Zaznacz cały
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/2Hm3L4x5h34" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: gosc >   12 gru 2014, 12:27

[img]<iframe%20width="560"%20height="315"%20src="//www.youtube.com/embed/2Hm3L4x5h34"%20frameborder="0"%20allowfullscreen></iframe>[/img]
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: gisc >   12 gru 2014, 12:28

Obrazek
Awatar użytkownika
gisc
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: Monia >   10 lut 2015, 21:29

Czy to prawda, że wnd to jeden z modeli Oknoplastu ?
Awatar użytkownika
Monia
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: gosc >   23 kwie 2015, 14:42

Kod: Zaznacz cały
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/2Hm3L4x5h34?rel=0&amp;showinfo=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


https://youtu.be/2Hm3L4x5h34
Obrazek

Wygląda to O.K.
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: WND Okna opinie

Postautor: ama >   26 lip 2015, 9:31

A to ciekawe połączenie rzekomej jakości veka kontra aluplast i to z pod jednego dachu. Co wybrać ? :D
Awatar użytkownika
ama
 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Firmy produkujące okna PCV

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron