Vetrex czy oknoplast

Na tym forum można porównywać ze sobą wielu producentów okien pcv i drewnianych.

Vetrex czy oknoplast

Postautor: FELEKWAWA >   24 sty 2012, 8:10

Mam dylemat w wyborze okien do domku. Poprosiłem oferte dwie powyższe firmy, tzn Vetrex przez pośrednika a oknoplast bezpośrednio. Doszedłem do wniosku co też potwierdził mi sprzedawca Vetrexu że porównuje te same profile tj Veka Perfectline (oknoplast operuje innymi nazwami) - parametry są prawie te same - różnią się tylko okuciami - maco vs roto. Różnica w cenie to ok 1 500zł na korzyść vetrexu. I tutaj mam dylemat, której firmy okna wybrać? Bardziej znam oknoplast ale z drugiej strony cena kusi a parametry się nie różnią. Czy ktoś miał styczność z firmą vetrex? oknoplast? proszę o opinie.
Awatar użytkownika
FELEKWAWA
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Wrzesiński >   24 sty 2012, 9:05

Moim zdaniem lepiej kupić Oknoplast przy tak niewielkiej różnicy w cenie .Mają ładniej wykonane zgrzewy i są moim zdaniem ogólnie bardzo dobrze dopracowane od strony estetyki co świadczy o ogólnej dbałości o produkt Odnośnie parametrów tego ci nie powiem ponieważ nie użytkuję okien Vetrexu .Oknoplast to też dobra marka ,a tym samym prestiż co nie jest bez znaczenia ponieważ wpływa to korzystnie na przyszłą wartość naszego domu .gdyż większość uważa ,że to jedne z najdroższych okien w Polsce.
Awatar użytkownika
Wrzesiński
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: FELEKWAWA >   24 sty 2012, 9:20

ale z drugiej strony teraz czytam opinie na temat okuć i chyba jest minimalna przewaga dla okuć Roto, chociaż i na maco są dobre opinie też. Co byście powiedzieli na temat okuć tych dwóch firm?

Właśnie z jednej strony jakiś tam prestiż oknoplastu jest ale domu raczej nie będę sprzedawał a Veka ogólnie to też jakiś tam prestiż. Oglądałem okna vetrexu i w sumie nie zwróciłem uwagę na zgrzewy, może nie były takie złe skoro nie zauważyłem. Następnym razem zwrócę na to uwagę i napiszę tutaj jakie wrażenia.
Awatar użytkownika
FELEKWAWA
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: mario >   27 sty 2012, 12:14

Maco jest zdecydowanie lepsze w połączeniu z oknem pcv natomiast Roto jest lepsze w oknach drewnianych .
Awatar użytkownika
mario
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Piotrek >   03 lut 2012, 19:29

jestem za vetrexem, głownie dlatego ze oknplast jest po porostu droższy po co przepłacać , porównywałem w listopadzie te firmy i zdecydowałem sie na vetrex mają dobre opinie no i...cena :D
Awatar użytkownika
Piotrek
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Marek O. >   10 lut 2012, 16:02

Piotrek pisze: jestem za vetrexem, głownie dlatego ze oknplast jest po porostu droższy po co przepłacać , porównywałem w listopadzie te firmy i zdecydowałem sie na vetrex mają dobre opinie no i...cena :D

Typowe uzasadnienie człowieczka otaczającego się tylko najtańszymi przedmiotami dla którego wyznacznikiem i jedynym kryterium jest cena im niższa tym oferta "lepsza" :lol:
zero argumentów technicznych i innych zalet wybranego produktu
Idealny dom tego typu modelowego klienta to :
Chatka 100 m2 budowany z cegły rozbiurkowej dotychczasowej obory ,najtańsze okna (mogą być z pomyłki) ,wiata zamiast garażu ,niepodpiwniczony ,blachodachówka na dachu ,Chińskie drzwi antywłamaniowe ,piec na tani węgiel,kuchnia z wypasionym kranem z castoramy za ponad 100zł ,umeblowany meblami z dykty ,ogrodzony najtańszą siatką drucianą Wszystko najlepiej kupione bez VAT .Z pięknym ogrodem obsadzonym tym co można wykopać za darmo w pobliskim lesie .Za biuro ochrony i polisę ubezpieczeniową robi kundelek z pobliskiego schroniska :D Po co przepłacać za markę ,design,prestiż ,serwis itp. ;)
lepiej usiąść na ganku i pić tanie wino owo :oops: cowe za 8 zł równie dobre i tańsze niż przereklamowane francuskie czy włoskie :oops:
Awatar użytkownika
Marek O.
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Piotrek >   12 lut 2012, 9:30

no nie do końca... obie firmy oferują ten sam produkt- tzn.profil VEKA z nieco innym wyposażeniem ( różnica w okuciach) a pomimo tego oknplast jest porostu droższy..!! a o argumentach technicznych nie wspominam bo to ten sam produkt, te same parametry techniczne, izolacyjność i dzwikęszczelnosc są na tym samym poziomie, Marku O. to nie jest kwesta wyboru tylko i wyłącznie najtańszego produktu na rynku, ponieważ tym sposobem kupiłbym okna firmy dobroplast a jednak nie wybrałem, najważniejsza jest dobra jakość w stosunku do najkorzystniejszej CENY. Vetrex spełnił moje warunku , W tym rankingu porównujemy firmy na podobnym poziomie , ja sam stanąłem przed wyborem okien z tych własnie dwóch firmy .
1:0 wygrywa vetrex.
Awatar użytkownika
Piotrek
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Maniek >   12 lut 2012, 20:52

Mylisz się Vetrex oferuje jedynie profile standardowe Veki do kupienia i wszystkich producentow na vece a to nie jest to samo .
Oknoplastowcy mają Profil Platinium i Platinium Evolutin dozo drozsze od powszechnie stosowanych ,to zupenie inny standard stworzony na bardziej wymagajce rynki zachodnie niedostpny dla Vetrexu .
Okucia sa inne ,zbrojenie inaczej wykonane ,zgrzewy w oknoplascie na nitke a w vetrexie zwyczajnie frezowane .
Znany jest tez bajer handlowy
cytat Mamy to samo tylko taniej . :lol:
Taki sam produkt jak Vetrex kupisz u wielu producentów okien w systemie Veka jeszcze taniej lecz Oknoplast to zupelnie cos innego inny prestiż ,renoma ,europejska marka no i najwazniejsze profile perfekcyjne Platinium i inne okna zgrzewane na nitkę z doskonaym wykonaczeniem.
Ale najlepsze jest to ze Handlowcy Vetrexu dobrze wiedza , Kto jest Liderem jakosci na rynku i staraja sie porownywac do Oknoplastu a nie do jakiejs innej firmy.
Czemu nie zaloza watku vetrex czy drutex :lol:
Blizej jednak tej firmie do okien Abm na pofilach standardowych Veki http://www.abm-jedraszek.pl/ takich samych co Vetrex z pdobnym wykonczeniem w jeszcze nizszej cenie niz vetrex i bardzo daleko do Oknoplastu .
Awatar użytkownika
Maniek
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Maniek >   12 lut 2012, 21:14

Ps
Jak ktoś pragnie kupić okna w standardzie Vetrexu z niedobranymi czarnymi uszczelkami ,z frezowanymi zgrzewami i okuciami roto ale jeszcze taniej niż vetrex .To wystarczy poszukac
http://www.google.pl/#sclient=psy-ab&hl ... 24&bih=484
lub na
OKNA PODOBNE JAK VETREX NA TYCH SAMYCH PROFILACH TYLKO MOZE JESZCZE TANIEJ :lol:
PO CO PRZEPLACAC :D
http://www.veka.pl/content/siec.php
Awatar użytkownika
Maniek
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Handlarz >   12 lut 2012, 21:38

Marketing szeptany widze że w oknoplaście na bardzo wysokim poziomie stoi ;)
Awatar użytkownika
Handlarz
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: gosc >   13 lut 2012, 20:54

Specjalistą od marketingu szeptanego jest zdecydowanie Vetrex nie ma tej firmy w poważnych reklamach prasa radio telewizja ,a na forach internetowych jest systematycznie zachwalana przez handlarzy okien .
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: fabian_80 >   13 lut 2012, 21:47

mario pisze:Maco jest zdecydowanie lepsze w połączeniu z oknem pcv natomiast Roto jest lepsze w oknach drewnianych .

A to ciekawe sensacje. na jakimś forum to wyczytałeś, poza tym porównanie okuć ma swój osobny wątek :roll: , 2 razy więcej odbiorców ma roto, tylu im zaufało i jest zadowolonych. Czyli chały nie mają. To może porównajmy oknoplast z drutexem. ( maco vs maco ) drutex też ma już maco multi matic. Więc jak próbował sugerować wcześniej maniek, może lepiej będzie, gdy porównamy stolarzy tych samych okuć.Podaj argument na swoje stwierdzenie : "Maco jest zdecydowanie lepsze w połączeniu z oknem pcv natomiast Roto jest lepsze w oknach drewnianych", poproszę o jakiś argument, konkret a nie krótkie stwierdzenie, niczym niepodparte. Nie wiem czy cię dobrze rozumiem, jeśli nie to mnie popraw, bo może sugerujesz że skoro marka roto znana jest także z produkcji okien dachowych drewnianych , to że nie może już robić porządnych okuć do okien pcv, bo co ?całą swoją uwagę poświęcają na okna drewniane? a na resztę już nie mają czasu aby się przyłożyć. A może kolego spróbujesz porównać ze sobą okucia w platinium (oknoplest) i Alphaline 90 plus obydwa są z ukrytymi zawiasami, czy pochwalisz okucia In visso stosowane w platinium? Lepsze wg ciebie od Roto Designo które ma vetrex? czy tamte wytrzymują wagę skrzydła do 130 kg.Czy sprawdzają się podobnie dobrze co designo. Vetrex ma dwa a nie jeden zaczep antywłamaniowy.Kolejny plusik. To może drogi mario chcesz powiedzieć że maco, używane przez krakusa od kilku lat , są lepsze od najnowszych okuć roto nts black, czy designo? :lol:
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, 0:08 przez fabian_80, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
fabian_80
Początkujący Okniarz
 
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2012, 20:33

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: fabian_80 >   13 lut 2012, 22:26

gosc pisze:Specjalistą od marketingu szeptanego jest zdecydowanie Vetrex nie ma tej firmy w poważnych reklamach prasa radio telewizja ,a na forach internetowych jest systematycznie zachwalana przez handlarzy okien .

Co rozumiesz przez poważną reklamę? - wierzysz wszystkim reklamom, które widzisz lub słyszysz. Ja najwięcej akurat o tych dwóch firmach dowiedziałem się z portali branżowych, gdzie można poczytać o wynikach badań, nagrodach, wyróżnieniach, a szczególnie o aktualnościach. Interesują mnie bardziej merytoryczne sprawy, liczby , wyniki a nie ciągłe trąbienie, tuba z radia i słuchanie w radiu o zimowych promocjach czy o włoskich klubach piłkarskich. Jesteś klientem to zainteresuj się dobrymi oknami, na ładne opakowanie zwracaj mniejszą uwagę, bo kto w ostateczności za to droższe opakowanie płaci? chyba klient. W mojej niepewnej ocenie, bo cięzko to obliczyć lub zmierzyć ale raczej więcej pochwał za tamten i jeszcze poprzedni rok zebrał właśnie vetrex. I to nie na forum, gdzie może pisać każdy, tylko mówię o nagrodach, wynikach badań i ocenach wydawanych nie przez marketingowców z jednej lub drugiej frakcji, bo zarówno jedni jak i drudzy piszą na takich forach ( przytoczyć wystarczy jeden z poprzednich wpisów Manka, ciekawe kogo przedstawia Maniek, który ma bardzo przestarzałe dane, albo nie miał okazji odwiedzać konkurencji, a może internetu w domu nie ma ) więc lepiej posłuchać ludzi znających się na fachu, wydających opinie, porównujące szereg innych firm , komisje rozumiane przez niezależne komisje-niebędące grupą interesu, które na pewno zachowują więcej względnego obiektywizmu i dystansu niż my wszyscy tutaj zebrani. Technologicznie opknoplast niczym jak na razie nie jest w stanie nas zaskoczyć, przyhamował troszkę i leci na dobrej opinii, ja daję znak równości
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, 23:58 przez fabian_80, łącznie zmieniany 1 raz
Awatar użytkownika
fabian_80
Początkujący Okniarz
 
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2012, 20:33

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: fabian_80 >   13 lut 2012, 22:58

;) obie te firmy wzięły udział w pewnym wyścigu, tzw ranking PRO Quality okien PVC, dla zainteresowanych oknami odsyłam do strony oknotestu: http://oknotest.pl/1/PRO_QUALITY_PVC/vi ... iwosci.php
może to będzie odp na pytanie i rozwieje wszelkie wątpliwości , a wzajemne przeciąganie liny przez piszących na forum komentarze typu " to nasze okna X a nie tamte Y są właśnie najlepsze". Przy okazji nasuwa się myśl, że jedni jak i drudzy wykładają kasę na reklamę , czyli chcą dbać o marketing, więc skąd przypuszczenia, że vetrex uprawia szeptactwo w internecie) Cały test był wspaniałą okazją aby kilkunastu liczących się producentów okien mogło w pełnej okazałości zaprezentować swoje zalety i wady, przystąpić do turnieju i pokazać na co ich stać, bo z tandetnych reklam radiowotelewizyjnych takich rzeczy się nie dowiesz. W każdym razie każdy mogł przystąpić do tego maratonu na równych warunkach. Skromnemu i mniej znanemu wetrexowi przedsięwzięcie to wyszło na dobre-lider całej klasyfikacji, oknoplast się nie popisał i do tej pory ma rumieńce :oops:
Awatar użytkownika
fabian_80
Początkujący Okniarz
 
Posty: 3
Rejestracja: 13 lut 2012, 20:33

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: borys sz. >   14 lut 2012, 10:50

Maniek pisze:Mylisz się Vetrex oferuje jedynie profile standardowe Veki do kupienia i wszystkich producentow na vece a to nie jest to samo....
resztę wpisu doczytajcie na wcześniejszej stronie.
Witajcie!!! chciałbym się odnieść do dwóch poprzednich postów kolegi Mańka:
Ja uważam, że to Maniek się poważnie myli, albo robi to celowo. Nie zgadzam się z jego tezami, może chciałby uchodzić za dobrego doradcę ale nie śledzi na bieżąco oferty konkurencji. Nie ma potrzeby , żeby się do każdej z jego twierdzeń z osobna odnosić. podsumuje , że Maniek wprowadza dezinformację, zamęt informacyjny, możliwe że nie lubi swojej konkurencji, zastój w sprzedaży więc jest czas, żeby wypisywać pierdoły na konkurencję - jego wypowiedzi i argumenty najlepiej pozostawić bez komentarza, bo już z kontekstu można się wyznać w jakiej roli tu występuje i kogo chce zachwalać. baju, baju. myślałem, że na tym forum wypowiadać się będą głównie klienci, opisujący swoje wrażenia pozakupowe a nie sprzedawcy, ale już samo skonstruowanie tematu: "co lepsze to czy to" podsuwa dobrą pożywkę i okazję sprzedawcom na pisanie wodolejstwa. szkoda, ze klient nic na tym nie zyskuje, jest raczej bardziej skołowany i ogłupiały przez różne opinie.
Jeśli nie chcecie połykać tej ściemki , stykać się z bajerem handlowym, to - odwiedzajcie jeszcze inne fora, nie słuchajcie anonimowych doradców - podszywajacych się handlarzy, którzy mają w zamiarze zniekształcać obraz i fakty o konkurencji, nie dajcie zrobić sobie wody z mózgu.
Awatar użytkownika
borys sz.
Początkujący Okniarz
 
Posty: 3
Rejestracja: 14 lut 2012, 8:58

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: angelside >   14 lut 2012, 12:32

Borys, pokaż mi forum gdzie nie ma kryptoreklamy?

To jest taka sama reklama jak ogłoszenie w radiu czy telewizji, szanująca się firma nie zaniedbuje tego rodzaju reklamy. Na rynku jest już mnóstwo firm oferujących takie usługi.

Klient musi sie poprostu nauczyć oddzielać ziarno od plew - prawdziwe opinie od marketingu szeptanego.

Niemniej jednak po prześledzeniu tego wątku stwierdzam że średnio inteligentny człowiek nie da się przekonać osobom zachwalającym dany produkt tekstami typu: Firma X jest lepsza bo jest większa, ma więcej pieniędzy, i przede wszystkim jest lepsza bo jest droższa a klient ma w zamian prestiż posiadania jej produktów.
Awatar użytkownika
angelside
Administrator
 
Posty: 91
Rejestracja: 09 sty 2012, 12:23

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: gosc2 >   15 lut 2012, 11:09

[quote="angelside"]Borys, pokaż mi forum gdzie nie ma kryptoreklamy?

To jest taka sama reklama jak ogłoszenie w radiu czy telewizji, szanująca się firma nie zaniedbuje tego rodzaju reklamy. Na rynku jest już mnóstwo firm oferujących takie usługi.

Klient musi sie poprostu nauczyć oddzielać ziarno od plew - prawdziwe opinie od marketingu szeptanego.

Niemniej jednak po prześledzeniu tego wątku stwierdzam że średnio inteligentny człowiek nie da się przekonać osobom zachwalającym dany produkt tekstami typu: Firma X jest lepsza bo jest większa, ma więcej pieniędzy, i przede wszystkim jest lepsza bo jest droższa a klient ma w zamian prestiż posiadania jej produktów.[/quote]

:roll: Po części się z tym zgadzam, kryptoreklama obecna w temacie, to można jeszcze tolerować, jeśli nikogo nie obraża, ale to co wypisuje marek o. jest obraźliwe dla klienta, to znaczy że jak ktoś nie chce przepłacać za okna, bo czuje się naciągany nie świadczy wcale, że cały dom będzie tanio-ubogo wyposażony, wręcz przeciwnie, jeśli wybierze podobne okna o kilkaset złotych tańsze to logiczne, że czemu miałby nie dołożyć zaoszczędzonej kwoty do ocieplenia-droższej elewacji albo lepszej bramy lub full wypasionych drzwi drewnianych, tak żeby sąsiedzi obok podziwiali. Kto w tych czasach nie chce dopłacać do droższej marki nie świadczy że jest dziadem, skąpcem lub kimś innym jeszcze, co sugeruje marek o., Według mnie wybór okien tylko ze względu na markę to sno.. i okazja do przechwałek wśród rodziny i znajomych, każdy sam sobie resztę dopowie :cry:
Awatar użytkownika
gosc2
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Miremił >   17 lut 2012, 21:39

Też tak uważam dla tego bym wybrał okna ABM Jędraszek są tańsze niż vetrex a jakość moim zdaniem praktycznie ta sama .Niech przepłacają snoby ale też mam dylemat odnośnie drutexu bo są jeszcze tańsze a wyglądają całkiem dobrze .
Awatar użytkownika
Miremił
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: Miremił >   17 lut 2012, 21:49

Zapomniałem jeszcze tanio mieli okna w firmie Petecki na Vece też porównywalny standard do Vetrexa z tańszym montażem i fajna obsługą .
Awatar użytkownika
Miremił
 

Re: Vetrex czy oknoplast

Postautor: finlandia >   18 lut 2012, 10:26

Oj Panowie mają błędne informacje.
W Vetrexie zgrzew "nitkowy" jest jak najbardziej dostępny bez dopłaty, wysatrczy napisać w zamówieniu.
Czymże innowacyjnym jest Platinium? Dla mnie to plagiat bo widziałem podobny szkic okna dużo wcześniej - ale to inna sprawa.
Co tam jest takie "ach" że to lepsza Veka? Zaokrąglony kształt przez który nie da się tam wciśnąć szyby lepszej niż 0,7? Ładna miska jeść nie daje.

Ps. Piękne brązowe uszczelki ? to dlaczego są wycofywane?
Awatar użytkownika
finlandia
 

Następna

Wróć do Porównanie producentów

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron