Rolety portos - opinie

Opinie o firmach produkujących rolety okienne, oraz podzespoły do nich.

Rolety portos - opinie

Postautor: RWydra >   22 mar 2013, 11:06

Witam,
planuje zakup rolet do swojego domu, chciałbym zaczerpnąć opinii, czy w ogóle montaż rolet to dobra rzeczy? za przemawiają właściwości antywłamaniowe, natomiast dużo osób mówi że roleta to mostek cieplny. Chciałbym zrobić rolety nadstawne, więc chyba nie będzie to taki problem? A czy ich właściwości antywłamaniowe to prawda czy raczej mit, bo z takimi opiniami też się spotkałem.

No i jeszcze proszę o opinię powyższego producenta - portosu, bo na kilka biur które zwiedziłem, większość miała właśnie rolety tej firmy. Czy to dobry producent?
Awatar użytkownika
RWydra
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Karolyfer >   03 kwie 2013, 12:55

Witam,
Chciałbym się podpiąć pod temat. Może jakieś osoby z branży by się wypowiedziały na ten temat?
Jak autor postu, mam ofertę na rolety z portosu, nie zostało mi dużo czasu, zatem byłbym wdzięczny za każdą opinię na ten temat. Najgorsze jest to, że nie jestem do końca przekonany do zasadności rolet.

Pozdrawiam i proszę o jakieś porady.
Awatar użytkownika
Karolyfer
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Gość >   08 kwie 2013, 10:06

Ogólnie nie polecam rolet do domów niskoenergetycznych z prostego względu. Puszka roletowa wpuszcza zimne powietrze z zewnątrz pod warstwę docieplenia i w miejscu gdzie jest roleta powstaje mostek cieplny. Coprawda producenci robią docieplenie skrzynek, jednak co daje nam 5 czy 10cm ocieplenia w skrzynce jak na ścianie mamy 15 a może nawet 25? To nawet nie połowa tego co powinno być. Co z tego, że opuszczona roleta podnosi nieco współczynnik okna, jak skrzynka psuje cały efekt? Tak naprawdę, powietrze z zewnątrz może dostać się przez skrzynkę między pancerz a okno, to nie jest jakiś hermetyczny mechanizm. A właściwości antywłamaniowe? To jakiś mit. Poza tym że złodziej nie widzi co jest w środku (a czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) nie ma żadnych właściwości antywłamaniowych. Jakimś połowicznym rozwiązaniem jest montaż okna na elewację, ale po 1 kto chciałby mieć szpetną puszkę na elewacji a po 2, puszkę tą jak i prowadnice także trzeba by montować na śruby które były by mostkiem, a powietrze i tak przeniknęło by przez nieszczelną kasetę.
Poniżej narysowałem schemat tego co mam na myśli:
Obrazek

Żal mi ludzi którzy przepłacają kilka a nawet kilkanaście tysięcy by mieć wątpliwej jakości bajer rodem z zachodu, a zamiast tego mogli by doposażyć swoje okna o dodatkowe funkcję, szybę z kryptonem, lub mieć o 5cm grubsze docieplenie w całym budynku. No ale cóż magia kolorowych pism o budownictwie działa i machina się nakręca.

Zapraszam do dalszej dyskusji, z chęcią poznam jakiekolwiek kontrargumenty.
Załączniki
przekroj-przez-rolete.jpg
Przekrój przez roletę nadstawną
przekroj-przez-rolete.jpg (48.23 KiB) Przeglądany 13831 razy
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: jamar >   11 kwie 2013, 11:35

A ja polecam rolety, świetnym rozwiązaniem jest roleta montowana na zewnątrz ale zabudowana. w Portsie jest to intermo i sprawdza się super.
Awatar użytkownika
jamar
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Haidi >   14 kwie 2013, 19:32

Proszę sobie nie żartować. A co takiego jest w rolecie intermo że jest ona taka cudowna? Mniejsze zło? wg mnie raczej większe bo dodatkowo zamiast ocieplać zimne żelbetowe nadproże odsłania je i naraża na przamarzanie? Może zaserwować rycinę do tego przypadku?
Awatar użytkownika
Haidi
Bywalec
 
Posty: 12
Rejestracja: 04 lut 2012, 11:53

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: jl_ >   21 maja 2013, 23:11

Rolety to dobry pomysł, jeśli są dobrze zamontowane. Proponuję, na etapie budowy w każdym otworze okiennym podnieść nadproże o 23cm. Na etapie zamawiania okien, należy uwzględnić, aby górna rama okna miała poszezrenie (23cm). Do tego poszerzenia przykręca się od zewnątrz puszkę z roletą (która później jest ukryta w ociepleniu). W ten spsoób nie ma mostków termicznych. Roleta jest zamocowana na zewnątrz i rewizja (dostęp do rolety) jest również od zewnątrz.
Awatar użytkownika
jl_
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: mirrud >   20 wrz 2013, 15:14

a ja zdecydowanie polecam rolety
1) jest ciszej
2) jest cieplej
3) uważam, że pomimo że to nie rolety antywłamaniowe, jest jednak bezpieczniej. każda minuta opóźnienia wejścia lumpa do domu może to uniemożliwić
4) śpi się komfortowo, bo latarnie uliczne nie świecą po oczach, a rano automatyka najpierw rozszczelnia, budząc domowników, a po chwili otwiera rolety i widzimy piękne słoneczko na rozpoczęcie dnia (ci marudni, antyroletowi widzą oczywiście kolejny dzień z opadami deszczu)
Awatar użytkownika
mirrud
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: domiportals >   22 wrz 2013, 22:50

Moja mama posiada, bo mieszka w niezbyt fajnej części miasta i sobie chwali bardzo do tego stopnia, że sam odkładam na nie pieniądze ze względu na to, że pracuję na nocki i chce, aby zona czuła się bezpiecznie.
Martwi mnie tylko, że mama mówi, że chlodniej aczkolwiek jest starszą osobą, więc nie wiem na ile obiektywna w tym temacie jest ze względu na problemy z ciśnieniem.
Awatar użytkownika
domiportals
Bywalec
 
Posty: 13
Rejestracja: 11 wrz 2013, 8:16

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Feliccia >   12 maja 2014, 13:23

Ja też miałam problemy z uciążliwym światłem, bo niestety postanowiła się reklamować firma komputerowa, prosto do mojego okna. Na początku myślałam, że się przyzwyczaję. Niestety po kilku tygodniach chronicznego niewsypania, stwierdziłam, że muszę to załatwić jakoś inaczej zdecydowałam się na rolety. Było tak jasno, że w sumie nie musiałam światła świecić w nocy.... Jestem zadowolona i teraz nie wyobrażam sobie jak do tej pory dawałam radę bez nich.. no w sumie nie dawałam. Polecam każdemu kto ma taki sam problem. Widziałam, że kilku sąsiadów poszło moim tropem..
Awatar użytkownika
Feliccia
Początkujący Okniarz
 
Posty: 4
Rejestracja: 12 maja 2014, 13:17

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: ewka36 >   04 paź 2014, 13:12

Ja sobie chwalę tego typu rolety. Dają dużo większe poczucie komfortu niż klasyczne rolety w środku. Rolety zewnętrzne to fajne rozwiązanie jeśli mieszka się w dzielnicach, gdzie niekoniecznie chce się odbierać "sygnały" z ulicy w środku nocy. Dzięki temu zwiększył się komfort mieszkania - jeśli chodzi o mnie. Kupowałam te rolety przez firmę - euro-windows.pl.
Awatar użytkownika
ewka36
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Kristo >   14 sty 2015, 12:40

Gość pisze:Ogólnie nie polecam rolet do domów niskoenergetycznych z prostego względu. Puszka roletowa wpuszcza zimne powietrze z zewnątrz pod warstwę docieplenia i w miejscu gdzie jest roleta powstaje mostek cieplny. Coprawda producenci robią docieplenie skrzynek, jednak co daje nam 5 czy 10cm ocieplenia w skrzynce jak na ścianie mamy 15 a może nawet 25? To nawet nie połowa tego co powinno być. Co z tego, że opuszczona roleta podnosi nieco współczynnik okna, jak skrzynka psuje cały efekt? Tak naprawdę, powietrze z zewnątrz może dostać się przez skrzynkę między pancerz a okno, to nie jest jakiś hermetyczny mechanizm. A właściwości antywłamaniowe? To jakiś mit. Poza tym że złodziej nie widzi co jest w środku (a czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) nie ma żadnych właściwości antywłamaniowych. Jakimś połowicznym rozwiązaniem jest montaż okna na elewację, ale po 1 kto chciałby mieć szpetną puszkę na elewacji a po 2, puszkę tą jak i prowadnice także trzeba by montować na śruby które były by mostkiem, a powietrze i tak przeniknęło by przez nieszczelną kasetę.
Poniżej narysowałem schemat tego co mam na myśli:
Obrazek

Żal mi ludzi którzy przepłacają kilka a nawet kilkanaście tysięcy by mieć wątpliwej jakości bajer rodem z zachodu, a zamiast tego mogli by doposażyć swoje okna o dodatkowe funkcję, szybę z kryptonem, lub mieć o 5cm grubsze docieplenie w całym budynku. No ale cóż magia kolorowych pism o budownictwie działa i machina się nakręca.

Na rynku są porządne systemy i producenci którzy ten mostek mają juz zlikwidowany.
Zapraszam do dalszej dyskusji, z chęcią poznam jakiekolwiek kontrargumenty.
Awatar użytkownika
Kristo
 

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: wawak >   09 lis 2015, 14:34

:) Witam. Nie krytykuje tych rolet. :x


WAŻNE jest, aby je wykonała firma solidna, uczciwa, doświadczona na polskim rynku. :!: :!: :!:




Ja skorzystałem z usługi firmy doświadczonej. :arrow:
Awatar użytkownika
wawak
Początkujący Okniarz
 
Posty: 3
Rejestracja: 05 lis 2015, 9:20
Lokalizacja: Warszawa/Bielsko

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: Anna Bliska >   20 kwie 2016, 11:50

A możecie coś powiedzieć o firmie Roletyalu? Kupował ktoś u nich jakieś rolety? Jak wygląda sprawa z gwarancją i trwałością?
Awatar użytkownika
Anna Bliska
Początkujący Okniarz
 
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2016, 10:43

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: krzyszbielski >   17 cze 2016, 9:06

A jak myślicie, co lepiej wybrać, rolety czy żaluzje?
Awatar użytkownika
krzyszbielski
Początkujący Okniarz
 
Posty: 5
Rejestracja: 17 cze 2016, 9:05

Re: Rolety portos - opinie

Postautor: lukasnie >   21 lip 2016, 7:43

Ja również jestem zwolennikiem rolet. Z tym, że tylko tych zewnętrznych, wewnętrzne według mnie są słabym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o właściwości antywłamaniowe: można kupić rolety stworzone specjalnie tak, aby chroniły przed włamaniem, ale osobiście uważam, że każde rolety zewnętrzne są ochroną. Są ciężkie, z zewnątrz nie ma mechanizmu aby nimi sterować, więc naprawdę trudno byłoby przez nie włamać się przez okno. :p
Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich.
Andrzej Sapkowski – Krew elfów
Awatar użytkownika
lukasnie
Początkujący Okniarz
 
Posty: 7
Rejestracja: 21 lip 2016, 7:35


Wróć do Rolety okienne opinie

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość