Rolety portos - opinie

Odpowiedz


To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.
Emotikony
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
BBCode włączony
[Img] włączony
[Flash] wyłączony
[URL] włączony
Emotikony włączone
Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Rolety portos - opinie

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: jozlab » 19 sie 2018, 9:01

Gość pisze:Ogólnie nie polecam rolet do domów niskoenergetycznych z prostego względu. Puszka roletowa wpuszcza zimne powietrze z zewnątrz pod warstwę docieplenia i w miejscu gdzie jest roleta powstaje mostek cieplny. Coprawda producenci robią docieplenie skrzynek, jednak co daje nam 5 czy 10cm ocieplenia w skrzynce jak na ścianie mamy 15 a może nawet 25? To nawet nie połowa tego co powinno być. Co z tego, że opuszczona roleta podnosi nieco współczynnik okna, jak skrzynka psuje cały efekt? Tak naprawdę, powietrze z zewnątrz może dostać się przez skrzynkę między pancerz a okno, to nie jest jakiś hermetyczny mechanizm. A właściwości antywłamaniowe? To jakiś mit. Poza tym że złodziej nie widzi co jest w środku (a czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) nie ma żadnych właściwości antywłamaniowych. Jakimś połowicznym rozwiązaniem jest montaż okna na elewację, ale po 1 kto chciałby mieć szpetną puszkę na elewacji a po 2, puszkę tą jak i prowadnice także trzeba by montować na śruby które były by mostkiem, a powietrze i tak przeniknęło by przez nieszczelną kasetę.
Poniżej narysowałem schemat tego co mam na myśli:
Obrazek

Żal mi ludzi którzy przepłacają kilka a nawet kilkanaście tysięcy by mieć wątpliwej jakości bajer rodem z zachodu, a zamiast tego mogli by doposażyć swoje okna o dodatkowe funkcję, szybę z kryptonem, lub mieć o 5cm grubsze docieplenie w całym budynku. No ale cóż magia kolorowych pism o budownictwie działa i machina się nakręca.

Zapraszam do dalszej dyskusji, z chęcią poznam jakiekolwiek kontrargumenty.


Ja mam takie spostrzeżenia porównując grubość ścianki zamrażarki czy lodówki zastanawia mnie jedno zimno z komory nie wydostaje się na zewnątrz mimo że grubość izolacji to parę centymetrów w dodatku całość jest obudowana blachą która jest bardzo dobrym przewodnikiem temperatury, a w lodówce i zamrażarce nie występuje pocenie na zewnętrznych ściankach. Czy grubość ociepleń naszych ścian to nie przesada?????

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: lukasnie » 21 lip 2016, 7:43

Ja również jestem zwolennikiem rolet. Z tym, że tylko tych zewnętrznych, wewnętrzne według mnie są słabym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o właściwości antywłamaniowe: można kupić rolety stworzone specjalnie tak, aby chroniły przed włamaniem, ale osobiście uważam, że każde rolety zewnętrzne są ochroną. Są ciężkie, z zewnątrz nie ma mechanizmu aby nimi sterować, więc naprawdę trudno byłoby przez nie włamać się przez okno. :p

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: krzyszbielski » 17 cze 2016, 9:06

A jak myślicie, co lepiej wybrać, rolety czy żaluzje?

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Anna Bliska » 20 kwie 2016, 11:50

A możecie coś powiedzieć o firmie Roletyalu? Kupował ktoś u nich jakieś rolety? Jak wygląda sprawa z gwarancją i trwałością?

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: wawak » 09 lis 2015, 14:34

:) Witam. Nie krytykuje tych rolet. :x


WAŻNE jest, aby je wykonała firma solidna, uczciwa, doświadczona na polskim rynku. :!: :!: :!:




Ja skorzystałem z usługi firmy doświadczonej. :arrow:

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Kristo » 14 sty 2015, 12:40

Gość pisze:Ogólnie nie polecam rolet do domów niskoenergetycznych z prostego względu. Puszka roletowa wpuszcza zimne powietrze z zewnątrz pod warstwę docieplenia i w miejscu gdzie jest roleta powstaje mostek cieplny. Coprawda producenci robią docieplenie skrzynek, jednak co daje nam 5 czy 10cm ocieplenia w skrzynce jak na ścianie mamy 15 a może nawet 25? To nawet nie połowa tego co powinno być. Co z tego, że opuszczona roleta podnosi nieco współczynnik okna, jak skrzynka psuje cały efekt? Tak naprawdę, powietrze z zewnątrz może dostać się przez skrzynkę między pancerz a okno, to nie jest jakiś hermetyczny mechanizm. A właściwości antywłamaniowe? To jakiś mit. Poza tym że złodziej nie widzi co jest w środku (a czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) nie ma żadnych właściwości antywłamaniowych. Jakimś połowicznym rozwiązaniem jest montaż okna na elewację, ale po 1 kto chciałby mieć szpetną puszkę na elewacji a po 2, puszkę tą jak i prowadnice także trzeba by montować na śruby które były by mostkiem, a powietrze i tak przeniknęło by przez nieszczelną kasetę.
Poniżej narysowałem schemat tego co mam na myśli:
Obrazek

Żal mi ludzi którzy przepłacają kilka a nawet kilkanaście tysięcy by mieć wątpliwej jakości bajer rodem z zachodu, a zamiast tego mogli by doposażyć swoje okna o dodatkowe funkcję, szybę z kryptonem, lub mieć o 5cm grubsze docieplenie w całym budynku. No ale cóż magia kolorowych pism o budownictwie działa i machina się nakręca.

Na rynku są porządne systemy i producenci którzy ten mostek mają juz zlikwidowany.
Zapraszam do dalszej dyskusji, z chęcią poznam jakiekolwiek kontrargumenty.

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: ewka36 » 04 paź 2014, 13:12

Ja sobie chwalę tego typu rolety. Dają dużo większe poczucie komfortu niż klasyczne rolety w środku. Rolety zewnętrzne to fajne rozwiązanie jeśli mieszka się w dzielnicach, gdzie niekoniecznie chce się odbierać "sygnały" z ulicy w środku nocy. Dzięki temu zwiększył się komfort mieszkania - jeśli chodzi o mnie. Kupowałam te rolety przez firmę - euro-windows.pl.

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Feliccia » 12 maja 2014, 13:23

Ja też miałam problemy z uciążliwym światłem, bo niestety postanowiła się reklamować firma komputerowa, prosto do mojego okna. Na początku myślałam, że się przyzwyczaję. Niestety po kilku tygodniach chronicznego niewsypania, stwierdziłam, że muszę to załatwić jakoś inaczej zdecydowałam się na rolety. Było tak jasno, że w sumie nie musiałam światła świecić w nocy.... Jestem zadowolona i teraz nie wyobrażam sobie jak do tej pory dawałam radę bez nich.. no w sumie nie dawałam. Polecam każdemu kto ma taki sam problem. Widziałam, że kilku sąsiadów poszło moim tropem..

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: domiportals » 22 wrz 2013, 22:50

Moja mama posiada, bo mieszka w niezbyt fajnej części miasta i sobie chwali bardzo do tego stopnia, że sam odkładam na nie pieniądze ze względu na to, że pracuję na nocki i chce, aby zona czuła się bezpiecznie.
Martwi mnie tylko, że mama mówi, że chlodniej aczkolwiek jest starszą osobą, więc nie wiem na ile obiektywna w tym temacie jest ze względu na problemy z ciśnieniem.

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: mirrud » 20 wrz 2013, 15:14

a ja zdecydowanie polecam rolety
1) jest ciszej
2) jest cieplej
3) uważam, że pomimo że to nie rolety antywłamaniowe, jest jednak bezpieczniej. każda minuta opóźnienia wejścia lumpa do domu może to uniemożliwić
4) śpi się komfortowo, bo latarnie uliczne nie świecą po oczach, a rano automatyka najpierw rozszczelnia, budząc domowników, a po chwili otwiera rolety i widzimy piękne słoneczko na rozpoczęcie dnia (ci marudni, antyroletowi widzą oczywiście kolejny dzień z opadami deszczu)

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: jl_ » 21 maja 2013, 23:11

Rolety to dobry pomysł, jeśli są dobrze zamontowane. Proponuję, na etapie budowy w każdym otworze okiennym podnieść nadproże o 23cm. Na etapie zamawiania okien, należy uwzględnić, aby górna rama okna miała poszezrenie (23cm). Do tego poszerzenia przykręca się od zewnątrz puszkę z roletą (która później jest ukryta w ociepleniu). W ten spsoób nie ma mostków termicznych. Roleta jest zamocowana na zewnątrz i rewizja (dostęp do rolety) jest również od zewnątrz.

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Haidi » 14 kwie 2013, 19:32

Proszę sobie nie żartować. A co takiego jest w rolecie intermo że jest ona taka cudowna? Mniejsze zło? wg mnie raczej większe bo dodatkowo zamiast ocieplać zimne żelbetowe nadproże odsłania je i naraża na przamarzanie? Może zaserwować rycinę do tego przypadku?

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: jamar » 11 kwie 2013, 11:35

A ja polecam rolety, świetnym rozwiązaniem jest roleta montowana na zewnątrz ale zabudowana. w Portsie jest to intermo i sprawdza się super.

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Gość » 08 kwie 2013, 10:06

Ogólnie nie polecam rolet do domów niskoenergetycznych z prostego względu. Puszka roletowa wpuszcza zimne powietrze z zewnątrz pod warstwę docieplenia i w miejscu gdzie jest roleta powstaje mostek cieplny. Coprawda producenci robią docieplenie skrzynek, jednak co daje nam 5 czy 10cm ocieplenia w skrzynce jak na ścianie mamy 15 a może nawet 25? To nawet nie połowa tego co powinno być. Co z tego, że opuszczona roleta podnosi nieco współczynnik okna, jak skrzynka psuje cały efekt? Tak naprawdę, powietrze z zewnątrz może dostać się przez skrzynkę między pancerz a okno, to nie jest jakiś hermetyczny mechanizm. A właściwości antywłamaniowe? To jakiś mit. Poza tym że złodziej nie widzi co jest w środku (a czego oczy nie widzą tego sercu nie żal) nie ma żadnych właściwości antywłamaniowych. Jakimś połowicznym rozwiązaniem jest montaż okna na elewację, ale po 1 kto chciałby mieć szpetną puszkę na elewacji a po 2, puszkę tą jak i prowadnice także trzeba by montować na śruby które były by mostkiem, a powietrze i tak przeniknęło by przez nieszczelną kasetę.
Poniżej narysowałem schemat tego co mam na myśli:
Obrazek

Żal mi ludzi którzy przepłacają kilka a nawet kilkanaście tysięcy by mieć wątpliwej jakości bajer rodem z zachodu, a zamiast tego mogli by doposażyć swoje okna o dodatkowe funkcję, szybę z kryptonem, lub mieć o 5cm grubsze docieplenie w całym budynku. No ale cóż magia kolorowych pism o budownictwie działa i machina się nakręca.

Zapraszam do dalszej dyskusji, z chęcią poznam jakiekolwiek kontrargumenty.
Załączniki
przekroj-przez-rolete.jpg
Przekrój przez roletę nadstawną
przekroj-przez-rolete.jpg (48.23 KiB) Przeglądany 20321 razy

Re: Rolety portos - opinie

Post autor: Karolyfer » 03 kwie 2013, 12:55

Witam,
Chciałbym się podpiąć pod temat. Może jakieś osoby z branży by się wypowiedziały na ten temat?
Jak autor postu, mam ofertę na rolety z portosu, nie zostało mi dużo czasu, zatem byłbym wdzięczny za każdą opinię na ten temat. Najgorsze jest to, że nie jestem do końca przekonany do zasadności rolet.

Pozdrawiam i proszę o jakieś porady.

Rolety portos - opinie

Post autor: RWydra » 22 mar 2013, 11:06

Witam,
planuje zakup rolet do swojego domu, chciałbym zaczerpnąć opinii, czy w ogóle montaż rolet to dobra rzeczy? za przemawiają właściwości antywłamaniowe, natomiast dużo osób mówi że roleta to mostek cieplny. Chciałbym zrobić rolety nadstawne, więc chyba nie będzie to taki problem? A czy ich właściwości antywłamaniowe to prawda czy raczej mit, bo z takimi opiniami też się spotkałem.

No i jeszcze proszę o opinię powyższego producenta - portosu, bo na kilka biur które zwiedziłem, większość miała właśnie rolety tej firmy. Czy to dobry producent?

Na górę

cron