Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Odpowiedz


To pytanie jest elementem zabezpieczającym przed automatycznym zamieszczaniem postów.
Emotikony
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:
BBCode włączony
[Img] włączony
[Flash] wyłączony
[URL] włączony
Emotikony włączone
Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: darol80 » 18 mar 2019, 19:04

Ja polecam PCV.. Cenowo wychodzą najlepiej, a jak wybierzemy dobrego producenta to i nie ma problemów ze szczelnością, czy jakością wykonania. U siebie mam z Drutexu i są OK .. Okna mają już 4 lata i póki co ( odpukać ) zero problemów.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: mariusz3365 » 12 mar 2019, 12:31

Wybór między oknami aluminiowymi, drewnianymi a tymi z PVC zależy przede wszystkim od zastosowania. To zupełnie inne technologie i mają inne cechy. Dla przykładu okna drewniane, ze względu na swoją cenę i naturalny charakter nadają się najbardziej do domów drewnianych czy budynków zabytkowych, gdzie po prostu nie ma do nich alternatywy. Okna aluminiowe to wysoki standard, ale ze względu na swoją stabilność, nośność i smukłe profile nie znajdą zamiennika tam, gdzie projektowane są bardzo duże przeszklenia. Najczęściej wybierane są jednak okna z PVC – spełniają niemal wszystkie wymagania – są ciepłe, szczelne, dostępne w optymalnych klasach antywłamaniowych i szerokiej palecie kolorów. Mogą też do złudzenia przypominać aluminiowe czy drewniane, możliwości jest bardzo wiele: http://www.jezierski.com.pl/pcv-kolory/

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: todosowo » 11 mar 2019, 18:01

Mogę polecić Ci okna które mam u siebie, a konkretniej PCV od firmy http://tommar.pl/ . Szukałem czegoś w okolicy w rozsądnej cenie. Pytałem wśród znajomych i wnioski nasunęły się same. Z perspektywy czasu - było warto.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: majowskiman » 01 mar 2019, 9:26

W domu mamy okna pcv od firmy www.dar-plast.eu i są spoko. Firm na rynku jest sporo do wyboru, więc nie trudno się w tym zagubić. Ja poszedłem za opinią znajomych. Polecali to wziąłem. Nie żałuję

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: markoso » 24 lut 2019, 19:49

Ja bym poszedł w stronę drewnianych. Sami staliśmy przed takim wyborem, lecz daliśmy namówić się znajomym. Mogliśmy pojechać i zobaczyć je na żywo. Wizualnie - piękne, nie da się ukryć. Co do firmy to u nas akurat jest Drutex..głównie ze względu na dobre opinie i jakość wykonania. Ja tam jestem zadowolony.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: robertt » 07 sie 2018, 12:32

Polecam Pluspol w Opolu mają dobrej klasy okna pcv i alu od OknoPlus. Szczególnie polecę panią Krystynę. Byłem w jakiś 5 różnych miejscach handlujących oknami w Opolu i dopiero tutaj na Wiejskiej ktoś się mną zajął z zainteresowaniem i był w stanie odpowiedzieć na wszystkie moje pytania...a trochę ich miałem :)

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: marysiu » 28 maja 2018, 16:26

Okna PCV to moim zdaniem kompromisowy wybór. Można je zresztą kupić w okleinach drewnopodobnych lub kolorach przypominających aluminium. Od wyboru do koloru, jak to mawiają.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: emte » 22 maja 2018, 12:16

Osobiście jestem zdania,że okna pcv są całkiem ok. Nowoczesne okna mają praktycznie takie same właściwości jak okna drewniane.Jednocześnie cenowo jest o wiele taniej. Okna drewniane faktycznie są bardziej eleganckie jeśli chodzi o ich wygląd. Jednak jeśli kogoś nie stać to wybór pcv wcale nie jest taki zły.

Jesli szukalibyście firmy montujacej okna na terenie Mazowieckiego to polecam firmę z Piaseczna Anex okna http://anexokna.pl/ . Mają duże doświadczenie.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Domian87 » 22 mar 2018, 7:18

Ja postawiłem na okna pcv z elementami aluminiowymi, znajomy budowlaniec polecił mi http://okna.waw.pl/ i jestem z produktów tej firmy bardzo zadowolony.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Krzysiek80 » 28 lut 2018, 13:40

Proponuje zajrzeć tutaj http://www.budvarcentrum.pl/blog/post/o ... plastikowe. Dość fajnie tłumaczą różnice. Ja osobiście polecam PVC. Są tańsze i trwalsze.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Sławomir84 » 27 lut 2018, 13:38

Aluminium świetnie sprawdza się tam, gdzie chodzi o design, bardziej wymagające wykonania np. dużych przeszkleń, których po prostu nie da się zrobić na PVC czy drewnianych. Sam mam w domu taką antresolę z szerokim widokiem na pobliskie wzgórza i szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie, by wstawić tam coś innego niż profile aluminiowe. Ja akurat mam okna Alu-Plus na niemieckich profilach Schüco, która jest znana z bardzo ciepłych systemów aluminiowych. Wcześniej znalazłem R&M Alufasady na Schuco, super ale ode mnie za daleko.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Korczak » 29 sty 2018, 15:53

Na pewno każdy z wyborów może okazać się słuszny, ja jednak jeśli mam doradzać to mimo wszystko z tych trzech zawsze wybieram aluminium. Jakość tego materiału w porównaniu do pozostałych nie pozostawia raczej wątpliwości. Producenci tacy jak Reynaers bardzo dużo uwagi poświęcają na dostosowanie produktów do wymogów zarówno wizualnych, jakościowych, ale także do oczekiwań pod względem energooszczędności. Po za tym aluminium daje ogromne pole do popisu dla projektantów i architektów.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Andrzejek40 » 29 wrz 2017, 13:04

Ja trochę poczytałem na ten temat tu i uważam, że okna PCV są najlepsze. Sam nigdy nie miałem problemu z oknami PCV, moje okna od wielu lat (chyba już 14) żyją bez najmniejszego szwanku, a znajomy, który kupił drewniane okna, musiał się z nimi pożegnać od razu po okresie gwarancji. Jak to jest, że po okresie gwarancji wszystko się psuje? :|

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Limitless » 26 wrz 2017, 11:29

Okna PCV mają całkiem sporo zalet i to właśnie dlatego wybiera je sporo osób. Są to okna mogące posiadać niemal dowolny kolor, nie absorbują wilgoci, są bardzo szczelne, eleganckie, bezpieczne. Sama cena również potrafi być bardzo rozsądna. Zobacz sobie na okna z http://anexokna.pl/okna/okna-pcv/ - może akurat tam coś znajdziesz, skoro jeszcze na nic się nie zdecydowałaś. ;)

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: Krystyna1050 » 12 lip 2017, 12:02

PCV? proszę uzasadnić, bo sama stoję teraz przed wyborem, okazuje się niełatwym :D

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: magic992 » 23 maja 2017, 13:40

Wg. mnie okna PCV. , w przypadku naszego domku rodzinnego się sprawdzają.

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: orandas » 09 lut 2017, 15:47

według mnie pcv najlepsze

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: misiek99 » 16 gru 2016, 8:53

Ja też niestety mam ten problem i trwa to już dłuższy czas bo chce się zabrać za wymianę okien w całym domu ale do końca nie mogę się zdecydować. Z kim nie rozmawiam to zawsze usłyszę coś nowego i zawsze ktoś będzie chwalił jedne i drugie. Poproszę o jakieś dwa sensowne argumenty za oknami drewnianymi jak i aluminiowymy

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: haroldd » 13 gru 2016, 14:38

krzyszbielski pisze:Stały dylemat. Nie mam pojęcia, które okna najlepiej się sprawdzą. Właśnie stoje przed wyborem okien i ciągle zmieniam zdanie. Najpierw byłem przekonany, żeby zakupić okna drewniane, jednak poczytałem opinie na forach i jednak przeważająca liczba osób polecała okna pcv. Postanowiłem więc że zakupię okna PCV. Wybrałem już nawet producenta i model (http://www.ekoplast-krakow.pl/produkty/okna/komfort), jednak znalazłem dobre opinie o oknach aluminiowych. I nie mam pojęcia co teraz zrobić. :lol: Czy zdecydować się na te okna Eko Plast Kraków (mają bardzo dobre opinie), czy lepiej poszukać czegoś innego? Jak myślicie?



i jak tam, zrobiłes u nich okna? jakie wybrałeś? po zimie planuje wymianę okien bo teraz to raczej nie zdążę i szukam potencjalnych wykonawców :mrgreen:
ja raczej ide w PCV bo jednak tańsze i mniej roboty a na wyglądzie mi tak nie zależy... daj znac jak tam Twoja sytuacja wyglada ;) pozdro

Re: Okna PCV, drewniane, czy aluminiowe?

Post autor: trefl » 18 lis 2016, 9:15

Z PCV jest na pewno jest mniej kłopotu - nie trzeba ich odświeżać i przez lata wyglądają świetnie. No i są zdecydowanie są dużo bardziej tańsze niż drewniane. Zresztą teraz jest taki wybór kolorystyki, że bez problemu można je dopasować do elewacji. Gdy wykańczaliśmy dom też zdecydowaliśmy się na PCV. Warto zamówić u dobrego producenta - sporo dobrego słyszałam o firmie Atos: http://www.atoslublin.pl/
Mają ponad 20- letnie doświadczenie w branży, a prócz okien oferują także drzwi Gerda czy bramy garażowe Wiśniowski. Z PCV możesz u nich wybierać spośród profili Inoutic - to taka niemiecka technologia, dostępna w wariantach Arcade, Prestige i Eforte. Co prawda nie znam się do końca na specyfikacji ale po prostu podpytaj ich doradcę o najlepsze rozwiązanie dla Twojego domu. No i oczywiście masz u nich zagwarantowany fachowy montaż wybranego produktu.

Na górę