Petecki czy Oknoplast?

Na tym forum można porównywać ze sobą wielu producentów okien pcv i drewnianych.

Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Kamil >   29 sie 2014, 11:40

No właśnie, na razie pod wpływem znajomych wyeliminowałem Drutex i kilka mniejszych firm, zawężając właściwie wybór do Peteckiego i Oknoplastu. Petecki zrobił na mnie lepsze wrażenie jeśli chodzi o jakość punktu sprzedaży ale Oknoplast też cieszy się całkiem dobrą opinią. Cenowo nie ma aż tak istotnej różnicy, dla mnie liczy się jakość. Które okna polecacie?
Awatar użytkownika
Kamil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Alutek >   29 sie 2014, 12:00

Jeśli interesuje Cię jakość to wybierz okna Petecki. Najlepsza byłaby ich seria FUTURE - 7 komorowe profile, izolacyjność akustyczna aż do 44 db i dobre wykonanie. Szczególnie polecam jeśli tak jak i ja myślałeś o domu pasywnym. 6 komorowy Excellent też jest dobry jeśli masz mniej pieniędzy do wydania, ale jeśli rzeczywiście jakość jest dla Ciebie o wiele ważniejsza od ceny to wybierz FUTURE.
Awatar użytkownika
Alutek
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Kamil >   29 sie 2014, 12:52

Z oferty Peteckiego najbardziej zainteresowany jestem serią FUTURE. Różnica w cenie nie jest przesadnie duża a mam takie podejście, że jak buduję, to jak najlepiej. Konkurentem FUTURE jest oczywiście Winergetic Premium Passive Oknoplastu, ale ono wypada zdecydowanie gorzej - izolacja akustyczna o bodajże 10 db mniejsza i nieco gorsza izolacyjność termiczna.

Tak czy inaczej dziękuję za szybką pomoc.
Awatar użytkownika
Kamil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Kamil >   29 sie 2014, 13:04

Aha, mam jeszcze jedno pytanie. Czy lepsze są okna FUTURE na profilu Veka czy Rehau Geneo? Geneo ma lepsze parametry ale większość znajomych poleca jednak Vekę, czy rzeczywiście jest to lepsza marka od Rehau?
Awatar użytkownika
Kamil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Alutek >   29 sie 2014, 13:12

Technicznie Rehau to lepszy profil i jego parametry to odzwierciedlają. Faktycznie, pisząc wcześniej o FUTURE podałem Ci parametry Veki, z przyzwyczajenia bo sam jestem przywiązany do tej właśnie marki. Branża i klienci są bardzo podzieleni jeżeli chodzi o poszczególne części - w profilach są fani i Rehau i Veki i Brugmanna i innych firm i każdy będzie miał swoje argumenty dlaczego woli te a nie inne. Rozważ dokładnie parametry, cenę i zapytaj się fachowego przedstawiciela. To, że jak powiem Ci że mam w domu Vekę i jestem zadowolony to będzie tylko jedna opinia z wielu. PETECKI ma tę zaletę, że oferuje profile trzech firm. Wybierz to, co spodoba Ci się najbardziej.
Awatar użytkownika
Alutek
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Kamil >   29 sie 2014, 13:23

Różnice w parametrach zawsze mają swoją przyczynę. Cóż, zapytam się technika w ich salonie i z jego pomocą spróbuję coś wybrać. Dziękuję za pomoc i poświęcony mi czas. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kamil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Zielony >   29 sie 2014, 17:30

Obie firmy są jakościowo podobne ale Petecki oferuje większy wybór.
Awatar użytkownika
Zielony
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Bourvil >   29 sie 2014, 20:06

Veka jest najlepsza i to powie Ci każdy, kto handluje oknami. Bardzo wielu moich klientów po prostu przychodzi już i mówi "Veka" - od frontu. A co do pytania to tak jak poprzednicy, Petecki to polska firma (i cena!) ale jakość jak z Niemiec. "Mercedes wśród okien" - tak chyba nawet w jakiejś gazecie pisali.
Awatar użytkownika
Bourvil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Bourvil >   29 sie 2014, 20:07

Alutek pisze:Technicznie Rehau to lepszy profil i jego parametry to odzwierciedlają. Faktycznie, pisząc wcześniej o FUTURE podałem Ci parametry Veki, z przyzwyczajenia bo sam jestem przywiązany do tej właśnie marki. Branża i klienci są bardzo podzieleni jeżeli chodzi o poszczególne części - w profilach są fani i Rehau i Veki i Brugmanna i innych firm i każdy będzie miał swoje argumenty dlaczego woli te a nie inne. Rozważ dokładnie parametry, cenę i zapytaj się fachowego przedstawiciela. To, że jak powiem Ci że mam w domu Vekę i jestem zadowolony to będzie tylko jedna opinia z wielu. PETECKI ma tę zaletę, że oferuje profile trzech firm. Wybierz to, co spodoba Ci się najbardziej.


Fan Veki, który dobrze mówi o Rehale? Coś się zagubiłeś w swej chęci bycia och i ach obiektywnym.
Awatar użytkownika
Bourvil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: STS >   30 sie 2014, 1:19

Głupoty piszecie, prawdziwe marki już odeszły - Linda, Rąbień czy OKNO zostały zjedzone przez coraz gorszą jakość. Taka prawda. Z dwojga złego to lepiej Vetrex.
Awatar użytkownika
STS
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Bourvil >   30 sie 2014, 14:34

STS pisze:Głupoty piszecie, prawdziwe marki już odeszły - Linda, Rąbień czy OKNO zostały zjedzone przez coraz gorszą jakość. Taka prawda. Z dwojga złego to lepiej Vetrex.


W gospodarce rynkowej firmy nie upadają bez przyczyny. Ludzie mają dziś większe wymagania niż 15 lat temu i nie dadzą sobie wcisnąć takiego badziewia jakie było kiedyś oferowane - dlatego te firmy upadły, nie dlatego, że były zbyt dobre. Gdyby naprawdę były lepsze to znalazłyby sobie rynek zbytu na zachodzie tak jak te, które liczą się dzisiaj.
Awatar użytkownika
Bourvil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Bourvil >   30 sie 2014, 14:43

STS pisze:Głupoty piszecie, prawdziwe marki już odeszły - Linda, Rąbień czy OKNO zostały zjedzone przez coraz gorszą jakość. Taka prawda. Z dwojga złego to lepiej Vetrex.


A tę Twoją kochaną Lindę to kilka lat temu kupił Petecki i musiał się nieźle namęczyć aby podnieść ją z dna i teraz jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów. Taki poziom miała ta Twoja firma kochana. Informacje mam z pierwszej ręki, od osób, które tam pracują. A jak nie wierzysz, to pojedź tam i spytaj się kogoś jak wyglądała fabryka jeszcze kilka lat temu.
Awatar użytkownika
Bourvil
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: TangoD >   30 sie 2014, 16:39

W nowym mieszkaniu mam okna Peteckiego (kupione przez poprzedniego właściciela) i mimo wieku nie ma z nimi żadnych problemów. Trudno mi porównać tę firmę do Oknoplastu bo ich okien nie miałem, ale myślę, że Petecki to porządna firma.
Awatar użytkownika
TangoD
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Art >   30 sie 2014, 22:18

Mam dobre doświadczenia z Oknoplastem tak więc Oknoplast.
Awatar użytkownika
Art
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: JanN >   31 sie 2014, 14:23

Petecki to najlepsza firma dostępna na polskim rynku. Dlaczego? Swoje powody podam w punktach.

1. Największy wybór okien - 17 podstawowych modeli z profilami trzech renomowanych firm. Oknoplast ma ich tylko 6. Zdecydowanie mniejszy wybór właściwie już na starcie wydaje się przesądzać, która firma jest lepsza.
2. Profile, okucia i szyby oferowane w oknach produkowanych przez Firmę Petecki produkowane są przez najlepsze, zachodnie firmy.
3. Liczne nagrody - Teraz Polska, Grand Prix różnych targów budowlanych, Jakość Roku 2012, Złote Kaski, Złote Kielnie etc. etc.
4. Firma posiada wiele certyfikatów przyznawanych przez najbardziej renomowane firmy i organizacje w branży. Są też rekomendowane przez Związek Polskie Okna i Drzwi.
5. Firma Petecki istnieje już od 20 lat i jest jedną z najstarszych firm okiennych na polskim rynku - to bardzo ważne aby wybierać firmy doświadczone zamiast firm, które istnieją dopiero od kilku lat. Doświadczenie uczy, że większość nowych firm szybko się zwija przez reklamacje albo marnotrawstwo prowadzące do bankructwa a te, które istnieją bardzo długo, trwają - trwają, bo nie bez powodu przetrwały tak długo.
6. Okna Petecki zawsze wykonane są zgodnie ze sztuką i w pełnym pakiecie - niezależnie poprosiłem kilka razy technika o sprawdzenie okien, które zamontowała mi ta firma i nigdy nie było żadnego "odchudzania" jakie zbyt często zdarza się w innych firmach.
7. Petecki zapewnia profesjonalną obsługę zamówienia i doradztwo.
8. Znaczna część produkcji okien Petecki eksportowana jest na zachód co dowodzi tego, że ich jakość uznana jest na rynkach o wiele bardziej wymagających i rygorystycznych niż polski.

Zawodowo zajmuję się między innymi remontami mieszkań więc staram się mieć możliwie najlepsze rozeznanie "w temacie" i mogę z czystym sercem polecić okna firmy Petecki.
Awatar użytkownika
JanN
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Zielony >   31 sie 2014, 15:36

JanN pisze:Petecki to najlepsza firma dostępna na polskim rynku. Dlaczego? Swoje powody podam w punktach.

1. Największy wybór okien - 17 podstawowych modeli z profilami trzech renomowanych firm. Oknoplast ma ich tylko 6. Zdecydowanie mniejszy wybór właściwie już na starcie wydaje się przesądzać, która firma jest lepsza.
2. Profile, okucia i szyby oferowane w oknach produkowanych przez Firmę Petecki produkowane są przez najlepsze, zachodnie firmy.
3. Liczne nagrody - Teraz Polska, Grand Prix różnych targów budowlanych, Jakość Roku 2012, Złote Kaski, Złote Kielnie etc. etc.
4. Firma posiada wiele certyfikatów przyznawanych przez najbardziej renomowane firmy i organizacje w branży. Są też rekomendowane przez Związek Polskie Okna i Drzwi.
5. Firma Petecki istnieje już od 20 lat i jest jedną z najstarszych firm okiennych na polskim rynku - to bardzo ważne aby wybierać firmy doświadczone zamiast firm, które istnieją dopiero od kilku lat. Doświadczenie uczy, że większość nowych firm szybko się zwija przez reklamacje albo marnotrawstwo prowadzące do bankructwa a te, które istnieją bardzo długo, trwają - trwają, bo nie bez powodu przetrwały tak długo.
6. Okna Petecki zawsze wykonane są zgodnie ze sztuką i w pełnym pakiecie - niezależnie poprosiłem kilka razy technika o sprawdzenie okien, które zamontowała mi ta firma i nigdy nie było żadnego "odchudzania" jakie zbyt często zdarza się w innych firmach.
7. Petecki zapewnia profesjonalną obsługę zamówienia i doradztwo.
8. Znaczna część produkcji okien Petecki eksportowana jest na zachód co dowodzi tego, że ich jakość uznana jest na rynkach o wiele bardziej wymagających i rygorystycznych niż polski.

Zawodowo zajmuję się między innymi remontami mieszkań więc staram się mieć możliwie najlepsze rozeznanie "w temacie" i mogę z czystym sercem polecić okna firmy Petecki.


Petecki i Oknoplast to najwyższa półka i obie firmy mają wiele nagród. Obie firmy także oferują fachową pomoc i montaż, więc wiele z zalet, które wymieniłeś pasuje do okien i usług zarówno Peteckiego jak i Oknoplastu.

Rzeczywiście, sporą różnicą jest zdecydowanie bogatsza oferta u Peteckiego niż w Oknoplaście, ale w jakości nie należy się jej spodziewać. Obie firmy oferują bardzo porządne produkty i żadna nie pozwoliłaby sobie na fuszerkę.

Znaczna różnica jest natomiast między oknami tych dwóch firm a produktami oferowanymi przez innych, rodzimych producentów.
Awatar użytkownika
Zielony
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: JanN >   31 sie 2014, 15:50

Z oknami Oknoplastu styczność miałem tylko raz, przy okazji remontowania jednego z mieszkań w Warszawie. Nie mogę powiedzieć, że były złe, ale pozostałem przy Peteckim. Dlaczego? Petecki ma zdecydowanie lepszych fachowców tak przy sprzedaży jak i przy montażu oraz nieco lepszą ofertę cenową. Skoro nie ma różnicy to nie będę przepłacał.
Awatar użytkownika
JanN
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Alutek >   31 sie 2014, 16:13

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rynku, firma PETECKI wprowadza pakiet antywyważeniowy do standardu okuć okien, czyli aż trzy zaczepy antywyważeniowe w skrzydłach rozwierno-uchylnych i dwa w skrzydłach rozwiernych.

Elementem na stałe wchodzącym do standardu okuciowego jest również zawias dolny z dodatkową regulacją – zawias 3D. Elementem korespondującym z pakietem antywyważeniowym wprowadzonym do standardu okien PETECKI jest zwiększenie zabezpieczeń drzwi wejściowych. W ramach tej oferty drzwi z PVC zostaną wyposażone w zasuwnicę z aż 5 punktami ryglowania tzw. „hako-bolce”.


Dobra wiadomość dla przyszłych klientów tej firmy ;-)
Awatar użytkownika
Alutek
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Alutek >   31 sie 2014, 16:22

@Bourvil - A czy chęć bycia obiektywnym jest Twoim zdaniem czymś złym? To, że lubię profile Veki nie oznacza, że nie szanuję także innych firm.
Awatar użytkownika
Alutek
 

Re: Petecki czy Oknoplast?

Postautor: Andrij >   01 wrz 2014, 3:39

Zdecydowanie Petecki.
Awatar użytkownika
Andrij
 

Następna

Wróć do Porównanie producentów

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości