Maco multi matic i multi trend

Opinie o austriackiej firmie produkującej okucia do okien oraz o jej wyrobach.

Maco multi matic i multi trend

Postautor: Endriu >   16 sty 2012, 18:03

Polecam te okucia, montowałem na nich i posiadają większe możliwości regulacji niż wiekszość innych okuć. Duży zakres możliwości docisku skrzydła, możliwość regulacji docisku także na zawiasie (nie spotkałem u innych producentów). Całkiem ładnie pracują i się regulują, nie ma także problemów z rozbudową, wymianą elementów.

Posiadają także nietypową mikrowentylacje montowaną bezpośrednio w rozwórce górnej zatem nie ma zaczepu mikro. Sprytne rozwiązanie, i samo mikro wygląda nieco inaczej niż np w Roto, otwiera się nieco szerzej. ok 0,5cm.
Awatar użytkownika
Endriu
 

Re: różnica Maco multi matic a multi trend

Postautor: angelside >   24 sty 2012, 16:00

Podzielam tą opinie, oraz muszę tutaj obalić jeden powszechni mit.

Multimatic nie jest gorszym okuciem niż Multitrend. Oferuje te same funkcje, różnica tkwi gdzieś indziej - Okucie maco multi matic przystosowane jest do automatycznej produkcji z użyciem specjalnych maszyn co pozwala skrócić czas produkcji czyli obniżyć koszt produkcji okna nie tracąc na jakości.

A więc brednią jest pisanie że trend jest gorszy niż matic - oferują te same funkcje, mają te same zaczepy, system iQ antywłamaniowy to w zasadzie te same podzespoły. Mit ten rozpowiadają prawdopodobnie firmy które robią na multimatic aby wyróżnić się wśród konkurencji. Dla zwykłego kowalskiego nie ma różnicy czy dostanie multimatic czy multitrend - okno będzie działać tak samo.
Awatar użytkownika
angelside
Administrator
 
Posty: 91
Rejestracja: 09 sty 2012, 12:23

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: Rudy_monter >   01 lut 2012, 17:24

Zgadzam się, multi trend nie odbiega niczym od multi matic. Trochę juz okien zamontowałem na multi trend i musze przyznać że to bardzo dobre okucie, porównywalne z ROTO.
Awatar użytkownika
Rudy_monter
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: CrazyJoe >   14 kwie 2014, 16:07

Rudy_monter pisze:Zgadzam się, multi trend nie odbiega niczym od multi matic. Trochę juz okien zamontowałem na multi trend i musze przyznać że to bardzo dobre okucie, porównywalne z ROTO.



Ponownie odswiezam temat...

stoje przed wyborem
VETREX Designo ukryte zawiasy
czy
OKNOPLAST Invisso RUP ukryte zawiasy

ktos pomoze?
Awatar użytkownika
CrazyJoe
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: GonzoWawa >   15 kwie 2014, 14:29

Ukryte zawiasy jednej i drugiej firmy jak dla mnie to tylko kłopot .Co prawda teoretycznie mają zwiększoną trochę nośność ,ale ich zakres regulacji jest mały jaki komfort obsługi klamki też jest bardzo niski chodzą te okucia po prostu ciężko i czuć zwiększone tarcie .Wystarczy otworzyć i zamknąć duże skrzydło balkonowe z ukrytymi zawiasami i tradycyjnymi ,a większość kupujących sama się przekona .
Nigdy nie radzę ich kupować bez możliwości porównania na ekspozycji na dużych skrzydłach balkonowych .Wiele firm namawia na te chowane okucia jednak nie prezentuje ich na swojej ekspozycji pod postacią okutego nimi dużego dwuskrzydłowego balkonu np 150X220 tylko zachwala na sucho aby się czymś wyróżnić .
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GonzoWawa
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: Dżet >   16 kwie 2014, 13:05

Owszem, na okuciach Designo skrzydło otwiera się ciężej i dlatego nie trzeba stosować hamulca. Nie ma ryzyka, że przeciąg zniszczy nam skrzydło. Okucia Designo przy prawidłowym montażu nie wymagają regulacji. Problem jest jedynie, że nie wszystkie ekipy montażowe sobie radzą z ich obsługą. Standardowe okucia ze względu na małą sztywność, zwłaszcza Maco, wymagają częstych regulacji (zima, lato) i dlatego ważny jest duży zakres regulacji. Przy pakietach trzyszybowych, ze względu na duży ciężar polecałbym okna Vetrex V90 właśnie na ukrytych okuciach.
Awatar użytkownika
Dżet
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: Jarek >   16 kwie 2014, 14:37

Ja tam jestem zwolennikiem Maco i warto wiedzieć czyje okucia są najmocniejsze
Kod: Zaznacz cały
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/bAZMbjRfNyI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Awatar użytkownika
Jarek
 


Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: Starszymonter >   17 kwie 2014, 21:19

Macko to Maco .Też się pod tym podpisuję .
Są to bardzo dobre okucia i niezwykle trwałe .Regulacja jest niezwykle łatwa nawet dla laika co ułatwiają obrotowe grzybki na ślizgach .Samo ukucie ma super rozwiązane możliwości rozbudowy i samo w sobie jest antywłamaniowe w standardzie .

Jedyna wada to dość wysoka cena tych okuć .
Awatar użytkownika
Starszymonter
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: montażysta >   03 lut 2015, 7:40

Masz całkowitą racje montuje okna i serwisuje nie tylko po sobie.Te kryte po ok 5latach tragedia
Awatar użytkownika
montażysta
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: gosc >   05 lut 2015, 8:34

Dziwi mnie ,że handlowcy wciskają ludziom okna z ukrytymi zawiasami ale to nie oni je serwisują tylko montażyści .Jak dla mnie ukryte zawiasy to straszny szajs .
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: Maco multi matic i multi trend

Postautor: natek >   27 paź 2015, 11:38

polska firma od stolarki okiennej DMD (dmd.info.pl) daje 5 lat gwarancji na okucia i 10 lat na niezmienność koloru. Bardzo dobra firma od okien, kupowałem kilka lat temu do swojego nowowybudowanego domu, parter + piętro, dużo okien, są szczelne, pracują cicho, mechanizm bardzo dobrej jakości i do tej pory mam dobry kontakt z firmą.
Awatar użytkownika
natek
 


Wróć do okucia Maco opinie

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron