DRUTEX czy OKNOPLAST

Na tym forum można porównywać ze sobą wielu producentów okien pcv i drewnianych.

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Mati >   10 lis 2013, 17:09

Szczebrzeszyn pisze:Zawsze ktoś będzie lansować terndy, wprowadzać jakieś nowe rozwiązania, które później wchodzą do masowej produkcji. Powiedzmy, że to jest przywilej większych firm, które mogą pewne rzeczy testować, ale też są jakby królikami doświadczalnymi, bo konkurencja wybiera sobie te rzeczy, które się przyjęły. Tak jest w każdej branży.


To prawda ,ale chętnie bym został posiadaczem najnowszego Bugatti :) ,ale mnie nie stać :( I nie obchodzi mnie to ,że za kilka lat to i nawet Dacia wprowadzi te rozwiązania co się przyjmą ;)

Generalnie jak kogoś stać to kupuje najnowsze markowe nowości płacąc więcej ,a jak kogoś nie stać to musi się zadowolić tym co mieli liderzy kilka lat temu ,a teraz zostały sprowadzone do rangi standardu w masowej taniej produkcji dla masowego nabywcy .
Awatar użytkownika
Mati
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Gość >   12 lis 2013, 8:05

Czym Wy się ekscytujecie, okno ma być energooszczędne i trwałe. Dziwne porównania stosujecie. Ja różnicy między tymi firmami nie widzę, jakość wykonania podobna. W cenie za to widzę.
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Gosc >   12 lis 2013, 18:44

Jak widzisz różnicę w cenie to kup te tańsze dla ubogich i bądź szczęśliwy ,że tak tanio wynalazłeś jak poszukasz dalej to kupisz jeszcze taniej nie okna a przegrody przeciwwiatrowe dla jeszcze uboższych pewnie też energooszczędne i trwałe .
Właśnie pod takich co nie widzą różnicy produkuje się tanie produkty i inne substytuty .
Jestem pewien ,że tacy klienci działkę też kupili najtańszą ,ubierają się w castoramie i jeżdżą najtańszymi autami i do jedzenia też wybierają najtańszą kiełbasę .Na wszystko jest Klient tylko jaki ?
Awatar użytkownika
Gosc
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: carlos >   16 lis 2013, 9:50

porównywać okna z drutexu do okien oknoplastu to jak maluszka do bmw...... nigdy nie sprzedawałem okien z oknoplastu ale spotkałem się z na budowach z ich oknami i mogę je polecić bez zająknięcia ponieważ idealnie działają :) ale cena też jest inna jak drutexu.... ;) drutex miałem okazje 'handlować' i białe okna ok ale tylko w rozsądnych wymiarach, kolor i duży gabaryt to juz jest porażka, ciężko je poustawiać, a jak już przyjedzie miły pan z serwisu (prawie zawsze ktoś inny, z inną opinią na temat montażu) to też z uśmiechem na ustach skasuje odpowiednią kwotę za serwis (choc nie zawsze). Mimo, że to był ich błąd technologiczny, tzn kazali sobie dopłacić za założenie dodatkowego zawiasu do drzwi PVC w dwustronnym kolorze, choć serwisant stwierdził, że zawiasów przy takich drzwiach powinno być 4, a nie 3 (wym. 1100 x 2400 z poprzeczką), ale drzwi były już po gwarancji (proszę uważać, mają tylko 12 miesięcy na drzwi PVC) więc trzeba płakać i płacić..... Okna z drutexu to nie "najlepsze okna" jak głosi reklamam... ;) pozdrawiam
Awatar użytkownika
carlos
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: DAVOR >   19 lis 2013, 18:23

Nie wiem dokładnie w którym temacie pytać, bo to widzę jest jakiś ring producentów, ale proszę mi doradzić czy taka opinia jest prawdziwa, że jak chce cieplejsze okna to mam zainwestować w oknoplast. Pytanie co oznaczają cieplejsze okna, ale tak je architekt nazwał.
Awatar użytkownika
DAVOR
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Jarek >   19 lis 2013, 18:37

DAVOR pisze:Nie wiem dokładnie w którym temacie pytać, bo to widzę jest jakiś ring producentów, ale proszę mi doradzić czy taka opinia jest prawdziwa, że jak chce cieplejsze okna to mam zainwestować w oknoplast. Pytanie co oznaczają cieplejsze okna, ale tak je architekt nazwał.

Cieplejsze oznacza takie co mają korzystniejszy bilans energetyczny czyli nie tylko takie co mało ciepła wypuszczają ,ale i pozyskują od np. promieniowania słonecznego .można to zrobić stosując odpowiednie pakiety szybowe o odpowiednim Ug jak i Lt czy też inne ważne parametry na poszczególnych elewacjach budynku z zależności od wielkości przeszkleń ,kubatury domu ,oraz usytuowania względem południa .
Do tego dochodzi odpowiedni rodzaj montażu co mogą zrobić tylko wyszkolone ekipy montażowe dobierając odpowiedni rodzaj montażu do konkretnego rozwiązania budynku .
Na dzień dzisiejszy większość firm i klientów porównuję jedynie deklarowane Ug i Uw dla okna co się zmienia w zależności od gabarytu i montażu .Nic bardziej błędnego .
Awatar użytkownika
Jarek
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: DAVOR >   20 lis 2013, 19:19

Jarek pisze:
DAVOR pisze:Nie wiem dokładnie w którym temacie pytać, bo to widzę jest jakiś ring producentów, ale proszę mi doradzić czy taka opinia jest prawdziwa, że jak chce cieplejsze okna to mam zainwestować w oknoplast. Pytanie co oznaczają cieplejsze okna, ale tak je architekt nazwał.

Cieplejsze oznacza takie co mają korzystniejszy bilans energetyczny czyli nie tylko takie co mało ciepła wypuszczają ,ale i pozyskują od np. promieniowania słonecznego .można to zrobić stosując odpowiednie pakiety szybowe o odpowiednim Ug jak i Lt czy też inne ważne parametry na poszczególnych elewacjach budynku z zależności od wielkości przeszkleń ,kubatury domu ,oraz usytuowania względem południa .
Do tego dochodzi odpowiedni rodzaj montażu co mogą zrobić tylko wyszkolone ekipy montażowe dobierając odpowiedni rodzaj montażu do konkretnego rozwiązania budynku .
Na dzień dzisiejszy większość firm i klientów porównuję jedynie deklarowane Ug i Uw dla okna co się zmienia w zależności od gabarytu i montażu .Nic bardziej błędnego .


Czyli montaż jest sprawą kluczową ? W ogóle o tym nie wspominał, jedynie o oknach...Hmmm, ok a jak w takim razie sprawdzić ekipę montażową ? Jakieś certyfikaty ?
Awatar użytkownika
DAVOR
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Jarek >   20 lis 2013, 20:09

Montaż jest bardzo ważny Jednak inne elementy również tak samo .Niema co się łudzić ,że kupi się okno tanio ,a montaż zrobimy porządnie i będziemy ogólnie zadowoleni .Odnośnie certyfikatów to są oczywiści ważne ,ale należy pamiętać ,że często robi się je w jeden dzień .Nic nie zastąpi renomy i doświadczenia wypracowanej przez lata lub kilkanaście lat na rynku .Popytaj w swoim regionie o firmę co ma dobre okna i dobrych montażystów .Jednak pamiętaj tam cena będzie wyższa czego jestem pewien .
Awatar użytkownika
Jarek
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Jarek >   20 lis 2013, 20:27

I jeszcze jedno .Jak Ktoś liczy ,że kupi okna np. 5 tys taniej ,a za montaż zapłaci 1tys drożej za dobą ekipę i oszczędzi w sumie tym sposobem 4 tys to jest również w błędzie ponieważ "cudotwórców niema " zarówno okna i montaż muszą być prawidłowo wykonane .
Awatar użytkownika
Jarek
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: gość >   02 gru 2013, 13:03

Nie bardzo rozumiem porównywania dwóch marek, jak już trzeba porównywać konkretne modele. U siebie mam dokładnie takie okna: http://www.drutex.pl/pl/oferta/okna/okn ... gy-pl.html I jest ok. Cenowo – wcale ani tanio ani drogo, normalnie bym powiedział. Jakościowo – interesowało mnie żeby się nie psuło i nie było przeciągów. I to w 100% jest zgodne z deklaracją producenta.
Awatar użytkownika
gość
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Gosc >   02 gru 2013, 18:59

Nawet bym uwierzył :) Gdyby nie ten link do strony internetowej .Ludzie czy macie innych za baranów ,aż tak jest tam źle co niektórym dystrybutorom tych okien ?
Awatar użytkownika
Gosc
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: atur >   11 gru 2013, 6:27

Gosc pisze:Nawet bym uwierzył :) Gdyby nie ten link do strony internetowej .Ludzie czy macie innych za baranów ,aż tak jest tam źle co niektórym dystrybutorom tych okien ?

To nowe okno Drutexu to po prostu bajka, pięknie wyglada jest super termiczne i w bardzo dobrej cenie. Nie oszukujmy sie Drutex to obecnie dominator w produkcji markowych okien , nie dziwi mnie zatem ból jaki towarzyszy oponentom po drugiej stronie barykady.ktos wyżej stosuje porownainie Bugatti/DACIA zakładam że wiekoto kim jest .Panowie lider moze być tylko jeden , należy uszanować dominacje Drutexu , skoro potrafili sie wybić niech im chwała za to .
Awatar użytkownika
atur
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Gość >   12 gru 2013, 6:52

Gosc pisze:Nawet bym uwierzył :) Gdyby nie ten link do strony internetowej .Ludzie czy macie innych za baranów ,aż tak jest tam źle co niektórym dystrybutorom tych okien ?

Ciekawe, pewnie miał narysować okno które mu się podoba? Wiem że te okna są w bardzo konkurencyjnej cenie. Pod kątem estetycznym oraz jakości wykończenia nie różnią się od okien firmy O.
Awatar użytkownika
Gość
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: MC_DEAL >   12 gru 2013, 10:53

Nie no proszę was!!! :lol: To pytanie jest retoryczne. Sprzedawałem i jedne i drugie u jednej z tych firm ważna jest cena. Wszyscy wiedzą u której. Teraz sprzdaję inne okna i uważam, że nie sią gorsze niż O..... a wręcz lepiej wyposażone w standardzie. Fakt wzornictwo O... jest spoko tylko co z tego jak większość i tak zasłania okno zasłoną roletką lub używa innej techniki osłonowej. Technicznie skrzydła oknienne produkowane dla Oknoplastu bardzo ograniczją możliwość polepszenia parametrów okna (są piękne takie jakie są i nic z nimi nie powojujesz jako sprzedawca). O Drutexie nie chce mi się nawet za mocno rozwijać.
Pozdrawiam
Mariusz W-wa/WWY
Awatar użytkownika
MC_DEAL
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: gość >   13 gru 2013, 6:27

MC_DEAL pisze:Nie no proszę was!!! :lol: To pytanie jest retoryczne. Sprzedawałem i jedne i drugie u jednej z tych firm ważna jest cena. Wszyscy wiedzą u której. Teraz sprzdaję inne okna i uważam, że nie sią gorsze niż O..... a wręcz lepiej wyposażone w standardzie. Fakt wzornictwo O... jest spoko tylko co z tego jak większość i tak zasłania okno zasłoną roletką lub używa innej techniki osłonowej. Technicznie skrzydła oknienne produkowane dla Oknoplastu bardzo ograniczją możliwość polepszenia parametrów okna (są piękne takie jakie są i nic z nimi nie powojujesz jako sprzedawca). O Drutexie nie chce mi się nawet za mocno rozwijać.
Pozdrawiam
Mariusz W-wa/WWY


To w zasadzie trudne pytanie tym bardziej kiedy mamy na polu bitwy dwóch równych sobie graczy . Mercedes i BMW również toczą zażartą walkę o klienta , na tym polega ta cała idea. Zarowno oknoplast jak i drutex są wielkimi znanymi producentami okien , ale czasami warto się zastanowic czy warto przepłacać ?

Tomek z GAłązek.
Awatar użytkownika
gość
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Wojtaz >   17 gru 2013, 14:38

Ok - jako, ze jestem z tematem na świeżo bo jesienią zamieszkaliśmy w nowym domku to powiem tak:
- różnie mi doradzali, jedni mówili, ze firma xx to rewelacja, inni że ta sama firma to dno
- zdecydowałem się raczej metodą eliminacji na Drutex
- przy montażu podpytywałem samego fachurę jak to jest z tymi oknami. I facet powiedział, większość problemów to właśnie zły montaż, a nie marka.

Podsumowując - mam drutexy, wydałem nie za dużo i jestem zadowolony.

Mogłem wywalić więcej na inne, ale poskąpić na montażu i byłoby źle.
Awatar użytkownika
Wojtaz
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: PaliCAT >   06 sty 2014, 23:30

To się okaże w najbliższych kilku latach jak okno zacznie pracować - zimno/ciepło/zimno, wilgoć, deszcz, nasłonecznienie, ruchy tektoniczne o ile występują i wiele innych czynników, które zweryfikują zarówno montaż jak i jakość materiału. Różnie to niestety bywa z tym drutexem, ale nie ma jakiejś jednoznacznej zasady. Miłego życia pod własnym dachem.
Awatar użytkownika
PaliCAT
 

Postautor: Technix >   12 sty 2014, 21:15

Jest w tym dużo prawdy, bo montaż ma wielkie znaczenie, ale nie jest też tak że słabe okno zamontowane na ciepło stanie się nagle jakimś cymesem. Polecam zdrowy rozsądek i czytanie ze zrozumieniem co się kupuje i na jakich warunkach zarówno w przypadku produktu jak i montażu.
Awatar użytkownika
Technix
Bywalec
 
Posty: 37
Rejestracja: 08 sty 2013, 8:00

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Hajibubu >   17 sty 2014, 9:26

Ok - to krótka piłka - który z dwóch producentów w tytule? Tzn który tańszy, a który lepszy?
Awatar użytkownika
Hajibubu
 

Re: DRUTEX czy OKNOPLAST

Postautor: Montejro >   17 sty 2014, 10:00

Zależy od modelu. generalnie za tanie i dobre uznaje się Drutexy - poczytaj jednak wyżej - wazny jest solidny montaż i osadzenie ich. To jest warunek żeby wszystko zagrało. Jak masz speca, który zamontuje Ci te okna to są git.
Awatar użytkownika
Montejro
 

PoprzedniaNastępna

Wróć do Porównanie producentów

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość