Długość gwarancji na okna

Kupiłeś okna PCV od producenta i chciałbyś wyrazić na jego temat opinie? Jesteś zadowolony i chciałbyś podzielić się swoimi spostrzeżeniami? A może chciałbyś ostrzec innych przed nierzetelną firmą? Zapraszamy.

Długość gwarancji na okna

Postautor: Gwarancja na okna >   26 cze 2019, 15:09

Mam pytanie % powinny być tańsze okna na tych samych profilach z tymi samymi szybami a nawet okuciami jeśki jedna firma daje 7 lat gwarancji na okna i 10 lat na zespolenie szyb, a druga tylko 5 lat ?
Awatar użytkownika
Gwarancja na okna
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: gosc >   26 cze 2019, 15:10

Gwarancja na okna pisze:Mam pytanie % powinny być tańsze okna na tych samych profilach z tymi samymi szybami a nawet okuciami jeśki jedna firma daje 7 lat gwarancji na okna i 10 lat na zespolenie szyb, a druga tylko 5 lat ?


Chodzi mi ile procentowo okna z krótszą gwarancją powinny być tańsze od tych z dłuższą ?
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Piterrr >   27 cze 2019, 7:19

Jak dla mnie sprawa jest prosta. Każdy rok gwarancji krócej to dla producenta okien bardzo konkretne pieniądze.
Jak masz 5 lat gwarancji to jak kupisz okna i zanim wykończysz dom i się wprowadzisz to okaże się, że zostanie już tylko np 2 lata gwarancji.

Taki przykład wystarczy, że rozszczelni się pakiet szybowy w dużych drzwiach HS, a okna są po gwarancji koszt wymiany takiej szyby ponad 200kg to ponad 2 tys Albo poleci okucie w drzwiach przesuwnych to też kupa kasy. Ale najgorzej jak się okaże że cała partia szyb się rozszczelniła i zaparowała a to koszt wymiany jest większy niż wartość okien.

Kto chce niech kupuje okna parę złotych tańsze z 5 letnią gwarancją ja jednak radzę dopłacić do 7 letniej i 10 letniej na szyby Firma co daje tak długą gwarancję jest pewna jakości swojego produktu.
Awatar użytkownika
Piterrr
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Gość78 >   28 cze 2019, 9:07

przy średniej wielkości domu gdzie okna kosztują np 30 tys to za każdy rok mniej gwarancji okna powinny być tańsze o jakieś 5%

czyli jeśli jakaś firma ma wycenę na 30 tys z 7 letnią gwarancją na okna i 10 letnią na szyby

to inna co daje 5 lat na okna i szyby powinna być tańsza o 10% z tytułu krutszej gwarancji na okna i minimum 15% z tytułu krótszej gwarancji na szyby Podsumowując koszt okien na podobnym standardzie powinien być jakieś 22 tys zł ale wiemy że tak nie jest. Firmy z krótszą gwarancją są tańsze o jakieś 10% - 15% ale nie więcej.

Więc rąbią naiwnych klientów co błędnie zakładają że szyby nigdy się nie rozszczelnią a okucia nie połamią . A potem bulą kupę kasy za odpłatny serwis a i tak nikt nie chce im pomóc bo brak pracowników, części itp.

UWAGA !!! Na firmy co dają gwarancję pod warunkiem płatnych przeglądów corocznych. Bo to też należy doliczyć do ceny okien. A jak pewnego roku zapomniecie wezwać serwis na płatny przegląd to już macie po gwarancji, a oto im właśnie chodzi .
Awatar użytkownika
Gość78
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Mareck33 >   03 lip 2019, 20:21

Okna to w 90 % szyby i to na nie jest najwięcej reklamacji. Warto dać więcej za okna z długą gwarancją na pakiety szybowe. Większość firm ma bardzo ograniczoną gwarancję na szyby .
Awatar użytkownika
Mareck33
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: gosc >   05 lip 2019, 7:37

To jak długa gwarancja powinna by ?
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Jawor >   05 lip 2019, 18:09

Większość firm daje od 3 do 5 lat Inne dłużej ale z uwarunkowane słono płatnymi przeglądami i wymianą części okuć ale są i takie co dają 7 lat na całość konstrukcji okien i 10 lat na zespolenie i szczelność pakietów szybowych bez konieczności płatnych przeglądów jak np okna Oknoplastu.
Awatar użytkownika
Jawor
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: gość33 >   08 lip 2019, 19:13

Dłuższa gwarancją ma wartość Podobnie jest w samochodach za dłuższą gwarancję się extra płaci. W oknach też tak powinno być
Awatar użytkownika
gość33
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Okna >   10 lip 2019, 20:58

Temat długiej gwarancji jest dla wielu producentów tematem niewygodnym. Wolą produkować przeciętne okna za teoretycznie dobrą kasę i szybko umyć ręce od odpowiedzialności za towar.
Awatar użytkownika
Okna
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: OknaOpinie >   14 lip 2019, 19:04

Takie minimum gwarancji bez ograniczeń i płatnych przeglądów to 7 lat na całość konstrukcji okiennej. Jednak odnośnie drogich pakietów szybowych to poniżej 10 lat gwarancji na zespolenie szyb okien bym nie kupił.
Awatar użytkownika
OknaOpinie
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Gosc >   15 lip 2019, 18:11

Jeśli firma jest pewna swoich wyrobów to da długą gwarancję, a nie nędzne 5 lat. Choć są firmy jak np Druty co wypuszczają okna całkowicie bez gwarancji. Dotyczy to pojedynczych konstrukcji ale zazwyczaj drogich. Ciężar ten na siebie przyjmuje firma handlowa co daje 2 lata rękojmi i liczy, żę się jakoś przez te dwa lata przebuja
Awatar użytkownika
Gosc
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: MietekBezKredek >   19 lip 2019, 18:59

Gradacja jest taka

do 2-3 lAT GWARANCJI TO TZW " BIDA EDITION"
DO 3-5 LAT GWARANCJI TO TZW "MINIMAL EDITIN"
OD 7 D0 10 LAT TO TZW "PROFESIONAL EDITION:

I TEL CO DO DŁUGOŚCI GWARANCJI
Awatar użytkownika
MietekBezKredek
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: gosc >   25 lip 2019, 20:23

Uważać należy na firmy co dają gwarancję ale uzależnioną przeglądami. Przy zakupie mówią, że to formalność ale przy poważnej reklamacji odrazu patrzą czy jest zapłacona faktura za coroczny przegląd okien.
Awatar użytkownika
gosc
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Pinio >   29 lip 2019, 12:35

Firma MS tak ma, że gwarancja zależy od przeglądów. Oczywiście pilnowanie terminu należy do Klienta a jak zapomnie to jego problem i jest po gwarancji a tu podczas budowy tyle spraw na głowie.
Awatar użytkownika
Pinio
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Wicek >   30 lip 2019, 19:46

Podobne praktyki odnośnie płatnych przeglądów gwarancyjnych stosowała firma od bram garażowych Normstahl, a teraz wycofali się z rynku polskiego :) A udawali klasę nad klasy, luxus i prestige He He.
Awatar użytkownika
Wicek
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Dimitr >   02 sie 2019, 16:01

Ja mam okna z Oknoplastu. Na elementy stolarki dostalem 7 lat gwarancji. W porównaniu do innych firm jak szukałem okien to dużo, bo większość dawała tak 5 lat, a nawet jedna dała tylko 3 co dla mnie jest śmieszne.
Awatar użytkownika
Dimitr
 

Re: Długość gwarancji na okna

Postautor: Jacek >   06 sie 2019, 17:03

W Oknoplaście dają na pakiety szybowe 10 lat gwarancji. Jest to o tyle ważne, że nikt nie chce mieć zaparowanej szyby w drogich drzwiach tarasowych Hs gdzie koszty wymiany szyby w razie rozszczelnienia po gwarancji to kilka tysięcy złotych i kupa nerwów.
Awatar użytkownika
Jacek
 


Wróć do Firmy produkujące okna PCV

 


  • Powiązane tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość